Cursus over psychische problemen in de familie  

Foto: Pro Persona

Voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen organiseert Pro Persona Connect vanaf dinsdagmiddag 5 september de cursus ‘Psychische problemen in de familie’.

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over de achtergrond van de problemen en over verschillende manieren van omgaan hiermee.

Verdriet

Het hebben van psychische problemen is zwaar voor diegene die het overkomt, maar ook voor familieleden en naasten kan het erg lastig zijn. Het contact met elkaar verloopt soms moeizaam, met daarbij teleurstelling, verdriet en frustratie aan beide kanten. Naasten kunnen hierdoor zelf overbelast raken en gezondheidsklachten ontwikkelen zoals piekeren, stress, vermoeidheid en een gevoel van machteloosheid.

Ervaringen

In de cursus ‘Psychische problemen in de familie’ krijgen naasten van mensen met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis, ASS (autisme) of een ander psychisch probleem, handvatten hoe om te gaan met de problemen waar men tegenaan loopt. Daarnaast worden ervaringen gedeeld met andere deelnemers en wordt steun gegeven.

Zorg

Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer psychische problemen in gezin en relatie, de balans tussen draagkracht en draaglast, de invloed van denken op ons gedrag, grenzen stellen en zorgen voor jezelf naast de zorg voor de ander. Het doel is dat men zich minder belast voelt door de situatie.

Ik heb bij deze cursus verschillende handvatten gekregen om beter met mijn situatie om te leren gaan

Belasting

De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting is afgenomen. Een deelnemer vertelt: “Ik heb bij deze cursus verschillende handvatten gekregen om beter met mijn situatie om te leren gaan. Ook het lotgenotencontact vond ik erg waardevol. Ondanks dat iedereen in een andere situatie zit, heb je toch veel herkenning.”

Aanmelden

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur op de dinsdagen 5, 12, 19 en 26 september, 3 en 10 oktober, van 15.00 tot 17.00 uur. De cursus is bedoeld voor geïnteresseerde inwoners van de gemeenten Wijchen en Beuningen en wordt gehouden in dorpshuis De Lèghe Polder in Beuningen.

Men kan zich aanmelden via telefoon 026-312 44 83 of een e-mail naar  [email protected]. Vooraf is er een kennismaking met de preventiemedewerker. Er wordt een bijdrage van 15 euro gevraagd voor het cursusmateriaal.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen