Estafette ‘100 jaar Rotary’ langs Niftrik en Batenburg

Foto: Rotary Nederland

Rotaryclub Wijchen Beuningen Tweestromenland en 2 andere Rotaryclubs uit de regio vieren komende zondag fietsend het 100-jarig bestaan van Rotary in Nederland. Dat gebeurt in de vorm van een estafette waarbij een ‘gouden schop’ het symbolische estafettestokje is.

Tijdens deze estafette vragen de Rotaryclubs aandacht voor menstruatiearmoede in onze regio. Nederland telt 500 Rotaryclubs die met de estafette in totaal circa 5000 kilometer zullen afleggen.

De estafettetrajecten van ‘100 jaar Rotary’. Bron: Rotary Nederland

Producten

Er is sprake van menstruatiearmoede wanneer iemand niet genoeg geld heeft om producten aan te schaffen die nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen (zoals tampons, maandverband, menstruatiecups of inlegkruisjes), wanneer iemand geen toegang heeft tot veilige sanitaire voorzieningen, of wanneer iemand niet beschikt over genoeg kennis over menstruatie.

De Batavier Niftrik

Zondag 27 augustus om 10.00 uur starten leden van Rotaryclub Cuijk met voormalig wielrenner Twan Poels op een speciale Rotarybakfiets richting Niftrik. Vervolgens wordt bij Zeil-, Roei- en Motorbootvereniging De Batavier in Niftrik het estafettestokje van Rotaryclub Cuijk overgedragen aan Rotaryclub Wijchen Beuningen Tweestromenland.

Batenburg

Leden van deze club roeien met leden van Rotaryclub Maas en Waal in een sloep via Batenburg tot aan het pontje bij Megen. Daar wordt de bakfiets met daarin een ‘gouden schop’ – het symbolische estafettestokje – rond 14.00 uur overgedragen aan Rotaryclubs uit Oss die deze estafette zullen voortzetten.

Ontwikkeling

De gouden schop staat symbool voor: people of action, het motto van Rotaryleden. Met deze estafette zamelen de clubs geld in zodat basis- en middelbare scholen menstruatieartikelen kunnen aanschaffen voor meisjes en jonge vrouwen die deze artikelen zelf niet kunnen aanschaffen. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat deze vrouwen en meisjes gedurende hun periode niet meer naar school kunnen gaan en dat heeft direct invloed heeft op hun sociaal-economische ontwikkeling en hun positie in de maatschappij.


FEITEN EN CIJFERS Rotary Nederland
  • Rotary is een internationale organisatie. De leden zetten zich in om het welzijn van mensen overal in de wereld te verbeteren.
  • De organisatie ‘biedt diensten aan anderen, bevordert integriteit en begrip voor elkaar in de wereld, bevordert goodwill en vrede door de samenwerking van zakelijke, professionele en maatschappelijke leiders’.
  • Op 23 februari 1905 kwamen de jonge advocaat Paul Harris en 3 vrienden (kleermaker, kolenhandelaar en mijningenieur) samen in een klein bureau in Chicago. Het doel van de eerste Rotaryclub was zeer eenvoudig, met name vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. Per beroep kon slechts 1 iemand lid zijn.
  • De eerste Rotaryclub in Nederland (RC Amsterdam) werd in 1923 opgericht, al binnen 4 maanden gevolgd door RC Utrecht.
  • Momenteel zijn er in Nederland circa 500 clubs met in totaal ruim 16.000 leden.
  • Rotaryclub Wijchen Beuningen Tweestromenland werd in september 1994 opgericht en telt 41 leden.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen