Aanpassingen in plan TKWM: betaalbare koopwoningen

Foto: still uit video gemeente

Gemeente Wijchen en projectontwikkelaar Ter Steege hebben nieuwe afspraken gemaakt over de herontwikkeling van het gebied Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Wethouder Geert Gerrits: “Door de recente economische ontwikkelingen kwam de start van het project op losse schroeven te staan.” Door een aantal aanpassingen kan de uitvoering van het plan toch van start.

Het project TKWM heeft te maken met flinke uitdagingen. Dit komt vooral door rentestijgingen en hogere bouwkosten. Wethouder Gerrits: “We begrijpen dat het voor bouwers en projectontwikkelaars een lastige tijd is. Maar we hebben als gemeente ook een flinke opgave in het verminderen van het woningtekort.”

Betaalbaar

De komende 10 jaar wil de gemeente Wijchen 3000 woningen gaan bouwen. “Behalve voor een aantrekkelijker centrum, hebben we het project TWKM daarvoor hard nodig”, zegt Gerrits. “Samen met de projectontwikkelaar zochten we naar oplossingen om het plan toch haalbaar en betaalbaar te houden. We zijn blij dat dit is gelukt, ondanks de moeilijke omstandigheden.”

Gemeenteraad

De gemeenteraad beslist donderdag 30 november over de financiële kant van deze afspraken. “Als de gemeenteraad instemt, kunnen we binnenkort starten met de eerste zichtbare werkzaamheden!”

De eerder door de gemeenteraad vastgestelde ambities voor het gebied blijven overeind. Dat betreft onder meer uitstraling, levendigheid, duurzaamheid en bereikbaarheid.

Betaalbare koopwoningen

Een verandering in de afspraken gaat over betaalbare koopwoningen. Betaalbare woningen zijn en blijven een belangrijk onderdeel. In plaats van huurwoningen voor mensen met middeninkomens, worden er nu koopwoningen voor deze doelgroep gebouwd. Dat zijn huizen met een maximale prijs van 355.000 euro, vrij op naam. De sociale huurwoningen worden iets kleiner, maar blijven een belangrijk onderdeel van het plan.

Bron: tkwm.nl

Het is niet gelukt om een investeerder te vinden voor het eerder bedachte hotel, zegt Gerrits.

De horecafunctie aan het plein tegenover Kasteel Wijchen blijft echter een belangrijk onderdeel van het plan. Daarom krijgt het evenementenplein nog steeds een grand café met terras. Daarboven komen appartementen in plaats van hotelkamers.

Minder commerciële ruimtes

De vraag naar nieuwe commerciële ruimtes daalt, terwijl er veel vraag is naar nieuwe woningen. Om te voorkomen dat deze ruimtes leeg komen te staan, wordt een vijfde hiervan vervangen door woningen. Hierdoor ontstaat aldus de wethouder een mooie mix van commerciële ruimtes en wonen in het centrum op de begane grond.

Achter de H. Antonius Abt Kerk komt geen paviljoen waar exposities gehouden zouden kunnen worden.

Sloop oude gemeentehuis

De Oekraïense vluchtelingen zijn vorige week verhuisd naar het nieuwe appartementencomplex aan de Oude Klapstraat. Het oude gemeentehuis staat daardoor weer leeg. Brandweer en politie houden deze maand in het gebouw praktijkoefeningen (opsporen van personen en het doorzoeken van een gebouw dat vol staat met rook). In december wordt begonnen met het verzamelen van materialen die vrijkomen bij de sloop en kunnen worden hergebruikt.

In de verkoop

Projectonwikkelaar Ter Steege verwerkt de aanpassingen nu in het ontwerp. De verwachting is dat rond de zomer van 2024 het plan voor fase 1 (De Burcht) definitief wordt. Daarna worden de vergunningen aangevraagd. De woningen van De Burcht gaan eind 2024 in de verkoop.

In deze video zijn de voorgestelde aanpassingen nog niet doorgevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen