Kernachtig: vragen over ondergrondse afvalcontainers

Foto: Google Maps

Wordt er bij de bouw van nieuwe woningen binnen stedelijk gebied rekening gehouden met ondergrondse afvalinzameling? Dat vraagt de fractie van Kernachtig Wijchen zich af. Aanleiding is de sigalen die Kernachtig zegt te krijgen uit de Wijchense samenleving over te volle te volle ondergrondse containers.

Kernachtig-raadslid Joost Kersten: “Dit soort signalen moeten we als gemeente serieus nemen. Overvolle containers leiden ertoe dat afval naast de containers wordt geplaatst. Inwoners storen zich aan afval naast containers. Laten we eerlijk zijn, het is geen mooi gezicht. En in de zomerperiode is afval naast de containers ook nog gevoeliger voor het aantrekken van ongedierte.”

Inbreidingslocaties

De komende jaren verwacht de gemeente Wijchen door te groeien richting 50.000 inwoners. Er is en wordt niet alleen gebouwd op nieuwbouwlocaties, zoals Wijchen-West, maar ook op locaties waar al woningen staan. Dit zijn inbreidingslocaties.

Raadslid Joost Kersten van Kernachtig Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

Bij sommige van dit soort locaties wordt de afvalinzameling (deels) geregeld via ondergrondse containers. Deze containers zijn bij de oplevering ingericht op een maximaal aantal woningen.

Inschatting

Bij de aanleg van deze containers is er een inschatting gemaakt hoeveel huishoudens aanspraak zullen doen op de containers. Kernachtig Wijchen vermoedt dat er tijdens de aanleg van ondergrondse containers geen rekening is gehouden met de mogelijkheid tot inbreiding in de toekomst.

Overvol

Kersten wil van het college van burgemeester en wethouders weten welke plekken de gemeente Wijchen aanmerkt als inbreidingslocaties en of het bekend is met meldingen van overvolle ondergrondse containers. Ook vraagt Kernachtig zich af hoeveel meldingen er de afgelopen jaren zijn gedaan en in hoeverre er sprake is van een toename.

 

 

 

 

Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen