Wijchen liep al vooruit op de Spreidingswet

De leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal bijeen
De leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal bijeen
Foto: Eerste Kamer

Gemeente Wijchen moet volgend jaar plek maken voor 244 asielzoekers. Dat blijkt volgens de Gelderlander uit een berekening op basis van cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal heeft te maken met de Spreidingswet die vanmiddag, dinsdag, zoals het er nu uitziet door de Eerste Kamer wordt aangenomen. De wet geeft gemeenten een wettelijke taak om asielopvangvoorzieningen te bieden.

Asielzoekerscentrum

De gemeente Wijchen heeft al in april vorig jaar samen met de gemeente Druten besloten een asielzoekerscentrum met 300 plekken neer te zetten aan de Teersdijk. In Druten komt een tijdelijke (crisis)noodopvang voor 100 asielzoekers voor 2 jaar. Die gemeente zorgt ook voor woonruimte voor extra statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning).

Zelf regie houden

Met dit besluit liepen de beide gemeenten al vooruit vooruit op de nieuwe wet. “Wij willen zelf de regie houden”, zei burgmeester Renske Helmer-Englebert indertijd op wijchen.nieuws.nl. “Daarom bieden we nu locaties aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Zo kunnen we zelf bepalen welke locaties wij het meest geschikt vinden.”

Gezamenlijk

Het azc in Wijchen gaat plaats bieden aan 300 asielzoekers. Dit aantal is volgens een woordvoerder van de gemeente onder andere gebaseerd op het aantal asielzoekers dat Wijchen en Druten gezamenlijk zouden moeten huisvesten. Met een ruwe versie van de rekenmethode die het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat gebruiken en op basis van de cijfers van het COA en het CBS is nu door de Gelderlander een schatting gemaakt.

Volgens de cijfers van geldt voor Wijchen, als de Spreidingswet erdoor komt, een aantal van 244 asielzoekers en voor Druten 114. Dat is samen minder dan het aantal van 300 en 100. Mocht een gemeente onder de norm blijven, dan krijgt het een bonus van het Rijk.


FEITEN Spreidingswet
  • Tot nu toe is het Rijk verantwoordelijk voor het opvangen van asielzoekers. Het COA voert dit in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid uit. Tegelijkertijd is er geen wettelijke taak voor gemeenten om de opvang van asielzoekers in gemeenten mogelijk te maken.
  • Met de beoogde wet wordt deze taak voor gemeenten wel bij wet vastgelegd. Hiermee komt vast te staan dat gemeenten samen met het Rijk verantwoordelijk zijn voor de internationale en Europeesrechtelijke verplichting om asielopvang te bieden aan vluchtelingen en asielzoekers.
  • Het wetsvoorstel werd op 10 oktober 2023 na hoofdelijke stemming met 81 stemmen voor en 66 stemmen tegen aangenomen door de Tweede Kamer. Nu is de Eerste Kamer – die de kwaliteit van de wetgeving moet toetsen op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid – aan zet.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen