Gemeente heeft geen zicht op ‘spookwoningen’

Foto: Pixabay

Niet alle ‘spookwoningen’ in Wijchen zijn in beeld bij de gemeente. Alleen bij signalering onderzoekt de gemeente een adres op bewoning. Dat antwoord krijgen Kernachtig Wijchen en Wijchen Lokaal op hun vragen over spookwoningen.

Dat zijn woningen waar niemand staat ingeschreven en waar vaak wietplantages, drugslabs of bordelen te vinden zijn. In geheel Nederland zou het gaan om meer dan 31.000 woningen. In de gemeente Wijchen gaat het volgens onderzoek van RTL Nieuws om 40 spookwoningen.

Applicatie

Bron: RTL Nieuws

Dat de gemeente niet weet hoeveel er van dergelijke woningen zijn, komt doordat zij niet beschikt over de applicatie die het aantal van deze woningen in beeld kan brengen.

De consequenties van een dergelijke tool, zoals financiële middelen, capaciteit of het maken van andere keuzes, zullen nader onderzocht moeten worden, volgens het college van burgemeester en wethouders.

Huisbezoek

De gemeente werkt samen met publieke organisaties die werken aan het herkennen en herstellen van foute adresgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP).

Dit doet de gemeente via Landelijk Aanpak Adreskwaliteit (LAA); een gemeente kan met signalen uit de LAA starten met een onderzoek en bij serieuze twijfel een huisbezoek afleggen.

Vastgoedmisbruik

Op de vraag van beide fracties of het college van plan is meer maatregelen te treffen tegen spookwoningen in Wijchen, antwoorden B en W dat dit jaar het project ‘Misbruik van Vastgoed’ van start gaat in Gelderland-Zuid. Hoe het project wordt ingevuld voor Wijchen is maatwerk. Besluit het college spookwoningen aan te pakken, dan wordt dit binnen het Ondermijningsteam Tweestromenland besproken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen