Burgemeester mocht agressieve hond in beslag nemen

Foto: ter illustratie/Pixabay

De burgemeester van Wijchen mocht een hond  in beslag nemen die andere honden had gebeten. Dat oordeelt de rechtbank. Volgens de rechtbank mocht de burgemeester dit doen, omdat het baasje van de hond een eerder opgelegde aanlijn- en muilkorfgebod overtrad.

Deze zaak gaat over het in beslag nemen van een hond, Buddy genaamd. In het verleden beet Buddy een andere hond. De burgemeester, toentertijd Marijke van Beek, wees Buddy daarom aan als gevaarlijke hond. Daarbij legde de burgemeester ook een kort aanlijn- en muilkorfgebod op.

Gedragsonderzoek

De eigenaar van Buddy hield zich niet aan het opgelegde aanlijn- en muilkorfgebod. Daarom nam de burgemeester Buddy op 9 augustus 2022 tijdelijk in beslag.

Vervolgens onderwierp een gedragsdeskundige de hond aan een gedragsonderzoek. Volgens de gedragsdeskundige was de kans zeer hoog dat Buddy opnieuw een bijtincident zou veroorzaken naar volwassenen, kinderen en honden. Dit gedrag was volgens de onderzoeker niet te trainen waardoor de hond niet herplaatsbaar is in de samenleving.

Euthanaseren

De onderzoeker adviseerde daarom om Buddy te laten euthanaseren. Naar aanleiding van de conclusies van het gedragsonderzoek nam de burgemeester het besluit om Buddy definitief in beslag te nemen. De eigenaar van Buddy was het hier niet mee eens en stelde daarom beroep in.

Aanlijn- en muilkorfgebod

De rechtbank oordeelt dat de burgemeester Buddy in beslag mocht nemen, omdat het eerder opgelegde aanlijn- en muilkorfgebod is overtreden. Verder mocht de burgemeester bij zijn besluit uitgaan van het rapport van het gedragsonderzoek. Dit rapport maakte inzichtelijk hoe de gedragsdeskundige tot haar conclusies en aanbevelingen kwam.

De conclusies van de gedragsdeskundige kwamen ook overeen met de latere toelichtingen van de gedragsdeskundige en de opslaghouder van Buddy over het gedrag van de hond. Verder is er geen aanleiding om aan te nemen dat de gedragsdeskundige niet objectief is.

Toekomst Buddy

Dat de burgemeester Buddy in beslag mocht nemen, betekent niet dat er een besluit is genomen over wat er nu met het dier gaat gebeuren. Na de uitspraak van de rechtbank zal de burgemeester, nu Renske Helmer-Englebert, aan de eigenaar van Buddy vertellen wat er met Buddy gaat gebeuren. Als de eigenaar het daar niet eens is, kan hij een rechtszaak starten bij de burgerlijke rechter.

(Bron: de Rechtspraak)

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen