Maar 2,2 procent Wijchense huizen elektrisch verwarmd

Foto: Pixabay

In de gemeente Wijchen wordt slechts 2,2 procent van alle woningen elektrisch verwarmd. Dat blijkt uit een onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster. Vanaf 2026 moet een cv-ketel worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is.

Veel huishoudens laten vanwege de hoge aanschafkosten van een warmtepomp, nog snel een nieuwe cv-ketel installeren voordat dat in 2026 niet meer mag, volgens RTL Nieuws onlangs. Duurzaamheidsplatform Slimster becijfert echter dat zij daarmee de komende 15 jaar al gauw 3600 euro duurder uit zijn dan wanneer zij hadden gekozen voor een warmtepomp.

Verplicht vervangen

Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming) worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Dit besloot het kabinet in 2022.

Map: Slimster.nl – Bron: CBS – Gemaakt met Datawrapper

Er zijn wel een aantal uitzonderingen voor deze verplichting, onder andere voor appartementen en flats, voor woningen binnen een vve en monumenten.

Elektrisch verwarmd

De vermogende gemeente Blaricum gaat, niet verrassend, aan kop met het elektrisch verwarmen van woningen. Al bijna 22 procent van alle woningen in deze gemeente wordt elektrisch verwarmd.

In de gemeenten Uitgeest, Rotterdam en Zandvoort is de warmtepomp nog een zeldzaamheid. Minder dan 1 procent van de woningen in deze gemeenten is inmiddels van het gas af.

Gemeente Wijchen

In de gemeente Wijchen wordt 2,2 procent  van de woningen elektrisch verwarmd: 1,2 procent door een volledig elektrische warmtepomp en 1 procent door een hybride warmtepomp.

Van de overige woningen maakt 95,8 procent nog gebruik van een cv-ketel en is 0,7 procent aangesloten op een warmtenet.

Buurgemeenten

In vergelijking met de omringende gemeenten zijn de percentages voor elektrisch verwarmen van de woningen:

Besparing

Uit het onderzoek van Slimster blijkt dat kopers – na aftrek van subsidie – in de aankoop 6750 euro meer kwijt zijn aan een warmtepomp dan aan een nieuwe cv-ketel. Daar staat een jaarlijkse besparing van 692 euro op de energiekosten tegenover. Dat betekent dat de aanschaf van een warmtepomp na 15 jaar uiteindelijk een besparing van ruim 3600 euro oplevert.

De vergelijkingssite verwacht dat de energiebelasting op gas de komende jaren verder zal toenemen, terwijl de belasting op elektra zal worden teruggeschroefd.

Berekening

In een berekening gaat Slimster ervan uit dat de belasting op aardgas (nu 70 cent) jaarlijks met 5 cent toeneemt en de stroombelasting (nu 13 cent) tot aan 2030 elk jaar met 2 cent daalt.

Dat zou betekenen dat men met een warmtepomp nog eens ruim 6200 euro extra over de gehele levensduur van 15 jaar bespaart.

Tips

Als tips voor het financieren van een warmtepomp geeft Slimster onder meer de Energiebespaarlening van het Warmtefonds (lenen tegen 0 procent rente), een warmtepomp combineren met isolatie (ook gunstig in verband met subsidies) en geen leaseconstructie kiezen (met die kosten wordt de besparing tenietgedaan).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen