Grotere supermarkt en meer groen bij Hart van Zuid

Foto: Google Maps

Een grotere supermarkt, 45 nieuwe zorgwoningen, 55 koop- en huurwoningen en wellicht geen sloop van het appartementencomplex aan de 13e straat in Hoogmeer. Dat zijn enkele uitgangspunten voor Hart van Zuid. Onder die naam wordt gewerkt aan een nieuwe opzet van het gebied rond winkelcentrum Zuiderpoort.

Het is de bedoeling dat er een ‘een bruisend en vitaal voorzieningenhart’ komt, zo zegt het college van burgemeester en wethouders. Bij de invulling van ‘Hart van Zuid’ werkt de gemeente samen met verschillende partijen.

Gemeenteraad

Eind 2021 heeft de gemeenteraad ja gezegd tegen de visie voor dit gebied. Deze gaat over het wijkcentrum, de sporthal, de basisschool en kinderopvang, het winkelcentrum, zorgvoorzieningen, een ontmoetingsplein en nieuwe (zorg)woningen. Om deze visie uit te werken tot een haalbaar en preciezer plan, is het nodig om eerst een besluit te nemen over de uitgangspunten. Dat doet de gemeenteraad op donderdag 30 mei.

Prettig wonen en leven

Wethouder Geert Gerrits. Foto: gemeente Wijchen

Wethouder Geert Gerrits: “Met het project Hart van Zuid werken we aan een fijne omgeving waar het ook in de toekomst prettig wonen en leven is. Waar inwoners elkaar ontmoeten, winkelen, zorg kunnen krijgen en naar school kunnen gaan.

“We vragen de gemeenteraad nu om een aantal uitgangspunten vast te stellen. Daarna kunnen we een concreet plan gaan uitwerken. Dat doen we samen met woningcorporatie Talis, winkelcentrumeigenaar Rialto, Kans en Kleur, De eerste stap, MeerVoormekaar, het wijkcentrum, zorgpartijen, bewoners en ondernemers”, aldus Gerrits.

Uitgangspunten

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

  • Het voorzieningenhart is er voor álle inwoners van Wijchen-Zuid. Het nieuwe hart maakt aan alle zijden verbinding met de wijk door bebouwing, groen en paden.
  • Er komt een ‘huis van de wijk’. Dit krijgt een belangrijke ontmoetingsfunctie, sportzaal en ruimte voor zorg en ondersteuning.
  • Er komt een nieuw kindcentrum. Hierin krijgen de basisschool en kinderopvang een plek.
  • Het huis van de wijk en het kindcentrum komen rondom een ontmoetingsplein. De gebruikers van de gebouwen kunnen gebruikmaken van elkaars ruimten.
  • In een gezondheidscentrum werken verschillende zorgverleners bij elkaar.
  • Er komen meer verschillende woningen rondom het voorzieningenhart. Er komen 45 nieuwe zorgwoningen en daarnaast ongeveer 55 koop- en huurwoningen.
  • Er wordt een groene openbare ruimte ontworpen waarin groenbeleving een belangrijk onderdeel is.
  • De hoeveelheid supermarktoppervlak wordt uitgebreid. Dat kan door uitbreiding van de bestaande Jumbo-supermarkt of door een extra supermarkt toe te voegen. Qua formaat blijft het een winkelcentrum voor de wijk om zo een goede balans met het centrum van Wijchen te houden.

Financieel tekort

Het appartementencomplex aan de 13e straat in Hoogmeer (rechts) blijft wellicht behouden. Links de achterzijde van het winkelcentrum. Foto: Google Maps

Door de economische ontwikkelingen schat de gemeente voor dit project op dit moment een financieel tekort in. Dit komt door rentestijgingen, hogere bouwkosten en de stijging van de waarde van gebouwen.

Appartementencomplex

Gerrits: “Dit zien we bij meer projecten. Een paar jaar geleden waren we nog van plan om het appartementengebouw Hoogmeer te slopen. Om ruimte te maken en daarnaast een meer open verbinding naar het voorzieningenhart te laten ontstaan. Hoewel we hier nog steeds achter staan, gaat het om veel maatschappelijk geld. Daarom willen we onderzoeken of we ook een goed plan kunnen maken zonder sloop van dit appartementencomplex. Dat kan een flinke kostenbesparing opleveren.”


Zie ook:
Wijchen stelt contouren toekomst Wijchen-Zuid vast
‘We realiseren ons wat dit betekent voor de huurders’
Petitie bewoners Wijchen-Zuid tegen bouwplannen

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen