GroenLinks uit zorgen over staat van Alvernese bos

Foto: Pixabay

Welke maatregelen gaat de gemeente treffen om verdere aantasting van het Alvernese bos, de Wijchense Berg en het leefgebied van dieren en planten te voorkomen? Dat wil GroenLinks weten en heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Ook wil GroenLinks weten of de gemeente van plan is om vergunningen voor fietscrosswedstrijden te blijven afgeven en of er concrete maatregelen worden genomen om motorcrossers in het gebied te weren.

Slechte staat

Het gemeentelijk bos (meer dan 10 hectare groot) rondom de Wijchense Berg is een uitloper van het vennengebied en is grotendeels een Groene Ontwikkelingszone. Een klein deel behoort tot het Gelders Natuur Netwerk.

“Het Alvernese bos en de begroeiing op de berg verkeren in zeer slechte staat”, zegt fractievoorzitter Henry Tiemessen. “Veel bomen en planten zijn ziek of dood, waardoor er grote gaten in het bos en op de hellingen ontstaan.”

Intensief gebruik

Belangrijke oorzaken zijn volgens GroenLinks de stikstofdepositie door het verkeer en de drijfmest op de omliggende weilanden, de klimaatverandering (extreem natte periodes in de winter en langdurige droogte in de zomers) en het intensief gebruik door wandelaars (met loslopende honden), groepen mountainbikers en motorcrossers. “Deze bezoekers maken diepe sporen in de hellingen.”

Henry Tiemessen (GroenLinks). Foto: gemeente Wijchen

Sleuven

Op de Wijchense Berg is, zo zegt GroenLinks, een wirwar van paden met schansen en obstakels aangelegd door fietscrossers. “Dit heeft, in combinatie met motorcrossers en erosie, geleid tot diepe sleuven en aantasting van de afdeklaag van de berg. Bomen worden gesnoeid of gekapt om de bestaande fietscrosspaden open te houden en nieuwe paden vrij te maken en te ontwikkelen.”

Motorcrossers

GroenLinks heeft eerder mondelinge vragen gesteld over de aanwezigheid van motorcrossers in het gebied, maar de controle door speciale boa’s laat volgens de fractie te wensen over vanwege een tekort aan personeel en het grote gebied waar toezicht op gehouden dient te worden. “Er is geen actief beheer door de gemeente in het bos en op de Wijchense Berg.”

Fietscrosswedstrijden

Volgens Tiemessen worden belemmerende bomen die over de paden hangen, met medeweten van de gemeente door de mountainbikevereniging verwijderd. “De fietsvereniging organiseert jaarlijks fietscrosswedstrijden in het bos en op de berg. Het is bij de gemeente bekend dat de afdeklaag van de voormalige vuilnisbelt niet goed meer is en er wordt nader onderzoek gedaan.”

Beheerplan

Op dit moment brengt de gemeente in kaart wat er is toegestaan in het gebied en of het huidige gebruik (piste, groen, sport en recreatie) daarop wel past. Pas daarna brengt de gemeente in kaart wat er aan de (ski)berg moet gebeuren en wat de daaraan verbonden kosten zijn.

GroenLinks wil weten wanneer het beheerplan openbaar wordt en vraagt zich af of het niet logischer is om eerst de staat van de Wijchense berg goed in kaart te brengen en te voldoen aan de normen (bodem, milieu en groen) en dan pas op basis daarvan te beoordelen of het huidig gebruik past bij de huidige staat van de Wijchense Berg en bij de geldende normen voor bodem, milieu en groen.

wijchenseberg from Karl Croonen on Vimeo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen