Aanpak Wijchense Berg nodig voor toekomst

10 jul , 17:55 Nieuws
Scherm­afbeelding 2025-07-10 om 13.13.40
Uit: Rapportage deklaagonderzoek - Sweco
Skipiste met naastgelegen wandelpad

De Wijchense Berg kan in de toekomst gebruikt worden door mountainbikers, maar dan dienen er wel maatregelen getroffen te worden. Dat is een van de opties die naar voren komen uit een onderzoek dat Sweco in opdracht van de gemeente Wijchen heeft verricht.

Het gaat om een deklaagonderzoek van de voormalige stortlocatie Wijchense Berg aan de Heumenseweg. In het onderzoek zijn de resultaten van drone-metingen meegenomen.

Stortlocatie

De Wijchense Berg is een voormalige stortlocatie (totale oppervlakte circa 6 hectare), die na sluiting en afwerking van de locatie met een deklaag, gedeeltelijk (circa 1 hectare) in gebruik is genomen als skipiste.

Het overige deel (circa 5 hectare) is begroeid met bomen en struiken en wordt gebruikt om te wandelen en te mountainbiken; het is onderdeel van de regionale mountainbike-route.

Deklaagonderzoek

Het deklaagonderzoek is gericht op zowel het met bomen en struiken begroeide gedeelte van de voormalige stortlocatie als de wandel- en mountainbikepaden.

Aanleiding voor het onderzoek was het vermoeden dat de deklaag plaatselijk beschadigd is ter hoogte van de mountainbikepaden en mogelijk ook op de wandelpaden. Zo is er bijvoorbeeld op een enkele plek onderaan de berg stortmateriaal (plastic van vuilniszakken, puin en beton) aan de oppervlakte waargenomen.

Geen risico’s

Bij het onderzoek zijn pfas (verzamelnaam voor synthetische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en die schadelijk zijn voor planten, dieren en mensen) aangetroffen, maar zij vormen geen risico voor het gebruik als deklaag. Er is ook asbest aangetroffen, maar in dermate kleine hoeveelheden dat er geen sprake is van risico’s voor de mens.

Scherm­afbeelding 2025-07-10 om 13.12.48

Uit het uitgevoerde deklaagonderzoek blijken dus geen directe risico’s. Lokaal komt stortmateriaal aan de oppervlakte; deels als gevolg van erosie, deels door aanpassingen aan de bodem, waardoor er contactmogelijkheden met de stort zijn. Aanbevolen wordt maatregelen te treffen om te zorgen dat er geen contact met stortmateriaal mogelijk is en de deklaag in de toekomst op een duurzame manier in stand wordt gehouden.

Drie opties

Hoe deze maatregelen eruitzien is afhankelijk van het gebruik van het terrein in de toekomst. Er zijn 3 mogelijkheden: beperkte wandeldoeleinden, alleen wandelgebied en zowel mogelijkheden voor wandelen als voor mountainbiken.

Bij een beperkt wandelgebied wordt alleen het brede slingerpad gebruikt en worden sluippaden ontoegankelijk gemaakt.

Bij alleen wandelen zijn er meer wandelpaden en moet op sommige plekken een deklaag van tenminste 0,5 meter worden aangebracht of een gesloten verharding (asfalt of beton).

Mountainbiken

Wil de Wijchense Berg in de toekomst zowel een wandel- als mountainbikegebied blijven, dan dient voor de mountainbikeroute een deklaag van tenminste 1 meter te worden aangebracht of een gesloten verharding.

Het is dan niet toegestaan dat op de route andere mountainbikepaden worden ingericht of dat er ‘door derden’ graafwerkzaamheden worden uitgevoerd voor bijvoorbeeld de aanleg van schansen. Dit is in het verleden wel gebeurd.

Scherm­afbeelding 2025-07-10 om 13.13.20

Kosten

Om te kunnen achterhalen welk recreatief gebruik in de toekomst mogelijk en gewenst is op De Wijchense Berg dient onderzocht te worden wat dat gaat kosten. De voorkeur van de het college van burgemeester en wethouders heeft wandelen en mountainbiken.

Daarnaast wordt aangeraden te onderzoeken wat voor invloed de wortels van de bomen op de berg hebben op de kwaliteit van de deklaag van De Wijchense Berg.

Bomenonderzoek

Vooruitlopend daarop heeft Sweco alvast opdracht gekregen een bomen-inventarisatie-onderzoek uit te voeren. Dit om de diverse boomsoorten in kaart te brengen en te kijken welke soorten het meest geschikt zijn voor de berg en voor het nog uit te werken plan.