Arrest Hoge Raad over onroerend goed verontrust VVD

05 dec 2021, 17:00 Nieuws
overeenkomst pixabay
De VVD-fractie in de gemeenteraad wil weten of de gemeente van plan is om onroerend goed, zoals grond, te verkopen. Aanleiding is een arrest van de Hoge Raad waaruit vergaande regels volgen als een gemeente onroerend goed wil verkopen.
“Een gemeente moet namelijk altijd ruimte bieden aan – potentiële – geïnteresseerden om te bieden op een onroerende zaak als er meerdere geïnteresseerden zijn”, zegt VVD-raadslid Wessel Krale. “Als dat niet gebeurt of niet is gebeurd, kan dat aanleiding zijn voor het nietig verklaren van die verkoop of de deur openzetten voor schadeclaims. De precieze gevolgen zijn echter nog niet duidelijk.”

Verregaande gevolgen

Verschillende advocaten, waaronder de huisadvocaat van de gemeente, Hekkelman Advocaten, hebben volgens Krale in de media verklaard dat de uitspraak van de Hoge Raad is ingeslagen als een bom en verregaande gevolgen heeft. Daarom wil de VVD van het college van burgemeester en wethouders weten of er in Wijchen lopende projecten zijn (zoals Hart van Zuid, TKWM en Wijchen-West) waarbij de gemeente van plan is onroerend goed (zoals grond) te verkopen waarop de uitspraak invloed heeft.

Schadeclaim

Verder willen Krale en zijn fractiegenoten weten of er in Wijchen transacties of voorgenomen transacties zijn waarbij al met een koper overeenstemming is over een verkoop, maar de notariële levering nog niet heeft plaatsgevonden.
Ook wil de VVD duidelijkheid of er inmiddels transacties zijn geweest waarbij de verkoop al heeft plaatsgevonden en waarbij de uitspraak van de Hoge Raad mogelijk kan leiden tot het nietig verklaren van die verkoop of een schadeclaim van een partij die naast de koop heeft gegrepen.