Batenburg krijgt replica van historische leisteen

08 mrt 2022, 17:30 Nieuws
replica leisteen 20220224 0
De ‘leisteen van Batenburg’ is sinds kort te zien in Museum Kasteel Wijchen. Om de Batenburgers ook een herinnering te geven aan de bijzondere vondst, is een replica van de steen geschonken aan de Plaatselijke Commissie Batenburg.
Bij rioolwerkzaamheden eind 2018 werd in Batenburg een bijzondere vondst gedaan: een stuk leisteen waarop een deel van een tekst staat die vrijwel zeker een gebed is tot de Heilige Martinus (Sint Maarten).

Oude Sint Victor

De leisteen is in de buurt van de Oude Sint Victor gevonden. Deze kerk had een oudere voorganger, die er al stond toen de leisteen met het gebed erop in de 14e eeuw in de bodem terechtkwam. Waarschijnlijk kwam de schrijver van het gebed regelmatig in deze kerk.

NH kerk

De veertiende-eeuwse leisteen werd bij de heropening van Museum Kasteel Wijchen aan museumdirecteur Rylana Seelen overhandigd. Jan van de Bovenkamp en Marjan Brouwer van de Plaatselijke Commissie Batenburg kregen onlangs van wethouder Paul Loermans een replica van de leisteen die binnenkort is te zien in de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerkstraat-Kruisstraat in Batenburg.