Gemeenteraadsverkiezingen 2022

08 mrt 2022, 12:00 Nieuws
bjorn derksen 1
Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In enkele stembureaus in Wijchen kan al op maandag 14 en dinsdag 15 maart worden gestemd. In de aanloop naar deze verkiezingen steltwijchen. nieuws.nl de 7 lijsttrekkers van de deelnemende partijen 7 vragen. Elke dag dag leest u de antwoorden van een lijsttrekker.

1. Welke 3 thema’s zullen de komende jaren spelen in Wijchen?

"Wonen
- De afgelopen jaren is in Wijchen en de kernen te weinig gebouwd. Jongeren verlaten de dorpen en voor senioren zijn er te weinig woningen. Dit is niet goed voor de leefbaarheid. Wij willen sneller palen in de grond en sleuteloverdrachten.
Duurzaamheid -
Om gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren willen wij inzetten op realistische doelstellingen. Integrale benadering van duurzaamheidsvraagstukken met maximaal draagvlak onder inwoners.
Veiligheid
- Mensen moeten zich in onze hele gemeente beschermd en veilig voelen. Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen. Wij richten ons in het bijzonder op thema’s als overlast, vernielingen, verkeersveiligheid en een veilige schoolomgeving."

2. Wat is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor uw partij als thema de belangrijkste inzet?

"Woningen bouwen is onze topprioriteit. Met de uitbreiding van de Huurlingsedam en Wijchen-West gaat dit ook gebeuren. De komende jaren versnelt de woningbouw in de gemeente Wijchen. Dit juichen wij toe. Voor de bouw van deze honderden nieuwe woningen zullen er bestaande groenstructuren en landbouwgronden gaan verdwijnen. Door de vele nieuwe woningen stijgt ook het aantal inwoners van Wijchen. De combinatie van verdwijnen van groen en meer inwoners zorgt voor toenemende druk op de bestaande natuur. Wij willen daarom nieuwe natuur aanleggen in de vorm van een speel- en klimbos."

3. In 2020 is een fusie met de gemeente Druten niet doorgegaan omdat er bij de bevolking te weinig draagvlak voor was. Moet Wijchen in de komende jaren nieuwe pogingen voor een samengaan ondernemen en zo ja, met welke gemeente?

"Wat ons betreft maken we een pas op de plaats in de regio. Op dit moment is rust belangrijk om te heroriënteren op de positie van de gemeente Wijchen in de regio na de recentelijk mislukte fusie met Druten. Wij nemen geen initiatief voor een fusie in de komende raadsperiode. Één grote dorpengemeente in het Land van Maas en Waal is op lange termijn onze stip op de horizon waar we organisch en in een rustig tempo naar toe willen groeien en waarvan de meerwaarde zichtbaar wordt, zodat er ruim voldoende tijd is om draagvlak bij onze inwoners te creëren."

4. Klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn thema’s die steeds meer een rol spelen, ook politiek. Uw reactie op de stelling:

Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en inrichten wordt leidend voor alle vergunningen, transacties, en aanbestedingen binnen de gemeente.

"Ja, waar we als gemeente Wijchen duurzaamheid kunnen beïnvloeden en stimuleren moeten we dat doen. Voorbeelden uit ons verkiezingsprogramma hiervan zijn:
- eisen stellen aan dakconstructies van nieuwe bedrijfspanden om een solar-installatie te kunnen dragen;
- volledig klimaatneutrale en duurzaam gebouwde nieuwe woonwijken, zoals de toekomstige wijk Wijchen-West;
- het toekomstige schoolgebouw in Wijchen-West moet een inspiratiebron worden voor absolute duurzaamheid;
- subsidie op afkoppelen van regenpijpen;
- verstrekken regentonnen voor de opvang van schoon regenwater;
- bij herinrichting van een wijk dan rioolputten vervangen door wadi’s;
- promoten en subsidiëren van aanleggen groene daken."

5. Er is een kloof tussen de politiek en de burger. Zeker de landelijke politiek staat ver van de burger af. Maar ook op gemeentelijk niveau is dat merkbaar. Hoe wilt uw partij die kloof dichten?

"Die kloof zijn we als CDA Wijchen aan het dichten. Door onze gezamenlijke actie met inwoners over het niet bebouwen van het Wijchens Meer (Behoud Wijchens Meer). Dit is gelukt. Ook samen met centrumondernemers zijn wij succesvol opgekomen voor het niet schrappen van 170 parkeerplaatsen direct nabij winkels. En tot slot zijn we met de bewoners van Wijchen-Zuid samen met Houd Hart van Zuid groen! gekomen. Dat uiteindelijk heeft geleid tot het aanpassen van de plannen. Dit schept vertrouwen in de lokale politiek –hebben wij als CDA Wijchen gemerkt – als een politieke partij zo opkomt voor de bewoners."

6. Even wat persoonlijke vragen. Waarom wilt u lijsttrekker zijn van uw partij en wie is voor u als politicus een voorbeeld?

"Het is een eer om voor de tweede keer lijsttrekker te zijn van de tweede partij in de gemeenteraad van Wijchen. Ik ben enorm trots op ons team met veel kennis en kunde. Bekende gezichten uit Wijchen en de dorpen. En bovenal met veel lokale en betrokken mensen. Dan is het ontzettend eervol als je gevraagd wordt om lijsttrekker tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen te zijn.
In de gemeenteraad van Wijchen ben ik aan de hand genomen door Gerard Hendriks. Oud-wethouder voor het CDA Wijchen. Hij heeft mij de kneepjes van het vak geleerd en hij is een voorbeeld voor mij. Daarnaast vond ik in mijn eerste jaren in de gemeenteraad oud-raadslid Willy Brink een inspiratiebron als debater."

7. Tot slot: wat wilt u de kiezers nog meegeven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?

"Wij willen door als CDA Wijchen met het opkomen voor uw belangen. De afgelopen jaren hebben wij aangetoond hoe belangrijk een sterk CDA Wijchen in de gemeenteraad is. Wij hopen op uw steun en vertrouwen op 16 maart. Twijfelt u nog? Kijk voor meer informatie op onze mooie site: www.cdawijchen.nl
waar u onder andere ons verkiezingsprogramma, kieslijst, video’s, speerpunten en advertenties vindt."