CDA wil open karakter bij Wijchense evenementen terug

27 aug 2022, 10:30 Nieuws
pleinfeest sterrebosch 2022 dick vogelzang
Het CDA in Wijchen zet vraagtekens bij de trend om steeds vaker voor evenementen vooraf toegangskaarten, vaak online, te verkopen. Hierdoor verdwijnt volgens de fractie het open karakter van de evenementen.
Het CDA wil van het college van burgemeester en wethouders onder meer weten of het bij aanbestedingen voor zogenoemde borreltenten het open en vrij toegankelijke karakter, zonder voorafgaande digitale kaartverkoop, als randvoorwaarde wil meenemen.

Kermis

Actuele aanleiding voor de vragen is de Wijchense kermis die in het derde weekend van september plaatsvindt. In de coronaperiode was het noodzakelijk om maatregelen te nemen zoals kaartverkoop vooraf en geen vrije toegang. Er is nu volgens het CDA echter een trend zichtbaar dat Wijchense evenementen niet meer vrij toegankelijk zijn en dat spontaan naar de borreltent gaan er niet meer bij is. Door het gesloten karakter is het niet meer mogelijk om zonder kaartje tijdens de kermis ook een drankje te nuttigen in de andere borreltenten.

Exclusieve evenementen

CDA-raadslid Feijke Detiger: “Het vragen van entree met voorafgaande digitale kaartverkoop zien wij bij steeds meer Wijchense evenementen terug zoals de kermis, maar ook bij het gevelconcert en het Pleinfeest. Op deze manier worden dit exclusieve evenementen. Terwijl we juist naar inclusie streven. Wij vragen ons af hoe het college tegen deze ontwikkelingen rondom deze Wijchense evenementen aankijkt.”

Traditie

Detiger zegt dat vrij toegankelijke borreltenten bij de Wijchense kermistraditie horen. “Deze borreltenten maken van oudsher een belangrijk onderdeel uit van de kermis. Daar ontmoeten Wijchenaren elkaar en drinken samen een drankje. De laatste jaren is in het vrij toegankelijke en open karakter, mede door het coronavirus, verandering gekomen.”

Drempels

De onlineverkoop van kaarten werpt bij de Wijchense evenementen volgens Detiger een aantal drempels op. “Zo moet je digitaal vaardig zijn om een kaartje te kunnen kopen. Mocht je de actualiteiten niet gevolgd hebben, dan is de kans groot dat je te laat bent om een kaartje te kopen. Daarnaast is het niet voor iedereen weggelegd om entree te betalen. Hiermee creëer je een exclusief evenement."

Aanbesteding

Het CDA Wijchen wil van het college weten hoe het tegen deze ontwikkelingen aankijkt. Daarnaast vraagt de fractie zich af of bij de aanbesteding om met de kermis de borreltent te mogen exploiteren bij het oude gemeentekantoor, het wel of niet vragen van entree in de aanbesteding is meegenomen.
Ook vraagt de CDA in hoeverre het college bereid is in de nieuwe aanbesteding voor de borreltent het open en vrij toegankelijke karakter, zonder voorafgaande digitale kaartverkoop, als randvoorwaarde mee te nemen.