Dubbelexpositie over natuurlijke vormen in Kunsthuis

26 aug 2022, 21:30 Nieuws
collage1
De komende weken is in het Kunsthuis werk te zien van twee kunstenaars die beiden gefascineerd zijn door de natuur. Het zijn schilderijen van Yvonne Gilsing en botanische grafiek van Jops Jacobs.
De expositie opent op zaterdag 27 augustus en is in de weekenden te bezichten tot zondag 11 september.

Microlandschapjes

is de natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron. Struinend door de uiterwaarden van de Waal ondergaat zij het landschap dat zij vervolgens op haar eigen manier weergeeft. In haar land-, lucht-, licht- en waterschilderingen nodigt zij de kijker uit om binnen te komen en de ruimtes en sferen te proeven.
Terwijl deze schilderijen de toeschouwer meenemen in de ruimte en sfeer van het weidse landschap, zoomt Gilsing in ander werk juist in op de microlandschapjes van mossen, schimmels en zwammen met prachtige kleuren en structuren in eindeloze variaties.

Vernis mou

De vorm en techniek van de grafiek van Jops Jacobs zijn het resultaat van een lange zoektocht naar een manier van weergeven die plaats biedt aan de natuur zelf maar ook aan de inbreng van haar gevoel. De bracht haar uiteindelijk bij de techniek van vernis mou (zachte vernisgravure), die ruimte biedt voor die combinatie: rechtstreeks contact met de plant en eigen inbreng. Door het toevoegen van andere elementen dan de natuurlijke vormen van de planten of bladeren legt Jacobs de relatie naar haarzelf.

Weekenden

De dubbelexpositie in het Kunsthuis aan de Kasteellaan 13 in Wijchen, is te zien van 27 augustus tot en met 11 september, op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.