Felyx zal nog deze zomer elektrische deelscooters aanbieden in de gemeente Wijchen. De komst van deelscooters is de eerste vorm van deelvervoer in de gemeente en kan in de toekomst een bijdrage leveren aan minder autobezit en autogebruik, volgens het college van burgemeester en wethouders.
Felyx is een bedrijf dat in Nijmegen sinds oktober 2022 elektrische deelscooters aanbiedt. Nu breiden zij hun servicegebied als pilot uit naar Wijchen.
Met een app en QR-code kan gebruik worden gemaakt van de e-scooters. De kosten van gebruik worden per minuut bepaald. Gebruikers dienen bij aanmelding te laten zien dat ze een rijbewijs hebben. Scooters kunnen uiteindelijk gestald worden conform geldende verkeersregels en dan kan de rit beëindigd worden.
In Wijchen worden het gebied waar gebruik kan worden gemaakt van deelscooters afgebakend door middel van gps; buiten deze gebieden kan een gebruiker zijn rit niet beëindigen. Met deze werkwijze wordt overlast door foutparkeren beperkt.
Dat het college instemt met het verzoek van Felyx is dat een succesvol deelvervoersysteem een bijdrage kan leveren aan minder autobezit. Bovendien kan daarmee extra ruimte worden gecreëerd voor bijvoorbeeld voet- en fietspaden en meer groen.
Privévoertuigen staan 95 procent van de tijd stil en nemen veel ruimte in beslag in het openbaar gebied. Deelvervoer is vaak goedkoper, sneller, duurzamer en goed voor de luchtkwaliteit. Deelmobiliteit biedt gebruikers op korte termijn toegang tot een van de vervoersmiddelen wanneer dat voor de gebruiker nodig is. Voorbeelden hiervan zijn openbaar vervoer en deelvoertuigen (auto's, fietsen, scooters).
Deelvervoer past ook binnen de regionale visie op mobiliteit, zegt het college. Verder is Felyx verzocht om ook een locatie nabij het Huis van de Gemeente aan de Kasteellaan in Wijchen mee te nemen als servicegebied zodat de deelscooters in de toekomst ook voor dienstreizen van gemeentelijk personeel gebruikt kunnen worden.
Binnen de huidige regelgeving kunnen geen eisen of voorwaarden worden gesteld aan aanbieders van deelscooters. De exploitant van de deelscooters heeft dus geen vergunning nodig. Wel dienen gebruikers zich aan de reguliere verkeersregels te houden.
Mocht blijken dat er in de toekomst een wildgroei ontstaat van aanbieders van deelmobiliteit dan wordt wellicht de APV, algemene plaatselijke verordening, aangepast. De werkwijze van aanbieder Felyx is dat men eerst met de gemeente in overleg gaat en pas overgaat tot het plaatsen van scooters als de gemeente akkoord is.