Gemeente haalt geen bomen weg voor zonnepanelen

15 nov 2022, 13:30 Nieuws
pexels kindel media 9875439
De gemeente zal geen gemeentelijke bomen verwijderen als die een optimale werking van zonnepanelen in de weg staan. Bij de plaatsing van zonnepanelen dient men volgens de gemeente rekening te houden met de aanwezige bomen en hun schaduw.
Is het rendement te laag, dan moet de conclusie zijn dat plaatsen van zonnepanelen niet zinvol is. Dat antwoord het college van burgemeester en wethouders op vragen van Kernachtig Wijchen .

Alternatief

“Helaas loopt een aantal inwoners tegen het probleem aan dat er in de directe omgeving van hun huis een grote gemeentelijke boom staat waardoor het zonlicht grotendeels wordt tegengehouden. Als er dan geen goed alternatief is, heeft het voor deze inwoners weinig nut om zonnepanelen op hun huis te leggen”, vertelde raadslid Martijn Verharen eerder op deze site.

Genoegen nemen

Volgens de gemeente geldt dit voor klein aantal huishoudens en vormt dit geen aanleiding om de beleidsregels aan te passen. Inwoners die tegen dit probleem aanlopen moeten zelf afwegen of ze genoegen nemen met minder rendement, vindt het college.

Nieuwbouwplannen

In de grote nieuwbouwplannen wordt wel zo veel mogelijk rekening gehouden met de plaatsing en groei van bomen en zonnepanelen in de buurt op daken. Het is volgens het college echter niet uit te sluiten dat sommige daken op termijn te maken krijgen met schaduw van bomen. Bomen horen thuis in een woonwijk en hebben in de zomer weer een verkoelend effect op de woning en omgeving, redeneert het college.

Tegen het licht

Naar aanleiding van de vragen gaat het college dit onderwerp wel tegen het licht houden, alle belangen afwegen en de gemeenteraad informeren of, als dat nodig of gewenst is, de raad consulteren.