Op woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In enkele stembureaus in Wijchen kan al op maandag 14 en dinsdag 15 maart worden gestemd. In de aanloop naar deze verkiezingen steltwijchen. nieuws.nl de 7 lijsttrekkers van de deelnemende partijen 7 vragen. Elke dag dag leest u de antwoorden van een lijsttrekker.
1. Welke 3 thema’s zullen de komende jaren spelen in Wijchen?
- "Zorg voor wonen. 3000 huizen erbij, vooral betaalbaar voor starters en senioren. Ook in de kernen.
- Doordacht duurzaam. Eerst isoleren en zonnepanelen op daken, windmolens op ruime afstand van huizen. Met de ontwikkelingen in Oekraïne kan ‘gasloos’ in een stroomversnelling komen.
- Jongeren maken Wijchen. Aandacht voor jongeren is aandacht voor de samenleving van morgen."
2. Wat is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen voor uw partij als thema de belangrijkste inzet?
"Zorg voor wonen. 3000 huizen erbij, vooral betaalbaar voor starters en senioren. Ook in de kernen."
3. In 2020 is een fusie met de gemeente Druten niet doorgegaan omdat er bij de bevolking te weinig draagvlak voor was. Moet Wijchen in de komende jaren nieuwe pogingen voor een samengaan ondernemen en zo ja, met welke gemeente?
"De enquête onder onze inwoners liet zien dat er geen draagvlak was voor een fusie met Druten. Een fusie is dus niet aan de orde. Samen met regiogemeenten blijven we werken aan ingewikkelde opgaven voor de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, zorg, energie en economie."
Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen
4. Klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn thema’s die steeds meer een rol spelen, ook politiek. Uw reactie op de stelling:
Natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen en inrichten wordt leidend voor alle vergunningen, transacties, en aanbestedingen binnen de gemeente.
"‘Leidend voor alle vergunningen en aanbestedingen’ is op dit moment niet realistisch. Verduurzaming, natuur en klimaat vinden wij belangrijk, want het gaat om de toekomst van onze kinderen. Er zijn maatregelen nodig om beter rekening te houden met natuur en klimaat. Daarbij onderkennen we de risico’s van het opstapelen van eisen, bijvoorbeeld op het gebied van energie en betaalbaarheid. Wij kiezen voor een realistische en betaalbare aanpak. Wij hebben aandacht voor energie-armoede. Dus doordacht duurzaam!"
5. Er is een kloof tussen de politiek en de burger. Zeker de landelijke politiek staat ver van de burger af. Maar ook op gemeentelijk niveau is dat merkbaar. Hoe wilt uw partij die kloof dichten?
"Een kernwaarde van
Kernachtig Wijchen is ‘dichtbij en aanspreekbaar’ zijn. Al 12 jaar organiseren wij denktank-bijeenkomsten over actuele thema’s waarbij inwoners onze adviseur zijn. Ook voeren onze fractieleden elke periode honderden keukentafelgesprekken om te weten wat er leeft in de samenleving. Om zo goed mogelijk besluiten te kunnen nemen. Daar willen we vooral mee doorgaan!"
6. Even wat persoonlijke vragen. Waarom wilt u lijsttrekker zijn van uw partij en wie is voor u als politicus een voorbeeld?
"Ik ben trots op de grote bijdrage die Kernachtig Wijchen al 12 jaar mag leveren aan de koers van onze gemeente. Het vertrouwen dat we steeds krijgen uit de Wijchense samenleving wil ik graag vasthouden. En natuurlijk ook de komende periode weer omzetten in tastbare resultaten. Samen met andere partijen. Daarom ben ik met veel plezier lijsttrekker geworden van Kernachtig Wijchen!
Ik heb niet één voorbeeld. Van veel politici – en andere mensen – kun je iets leren. Over hoe je dingen zegt of aanpakt, maar net zo vaak denk ik: zo moet het dus niet."
7. Tot slot: wat wilt u de kiezers nog meegeven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?
"Merkt u ook dat Wijchen er prima bijligt met prachtige voorzieningen en lage lasten? Dat we afgelopen periode opnieuw financieel gezond zijn gebleven? Vindt u ook dat we moeten blijven luisteren naar elkaar en blijven investeren in onze samenleving? Ja? Waarom zou je dan van koers veranderen? Kernachtig Wijchen wil doorgaan op de huidige koers: onafhankelijk en vertrouwd! Ga in elk geval stemmen. Veel succes!"