Gevolgen woningbouw door stikstof nog niet duidelijk

08 dec 2022, 10:00 Nieuws
blueprints 6394841 1280
Het is nog niet bekend of het wegvallen van de bouwvrijstelling gevolgen heeft voor de huidige woningbouwopgave van de gemeente Wijchen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van D66.
D66 Wijchen vreest dat de uitspraak van de Raad van State over de vrijstelling van depositie van stikstof, ook gevolgen heeft voor de woningbouwopgave in de gemeente Wijchen.
Sinds 1 juli 2021 was het niet langer nodig om de neerslag van stikstof van tijdelijke activiteiten bij een bouwproces te berekenen. Die tijdelijke activiteiten betreffen de bouw, sloop en aanleg. De uitspraak van de Raad van State op 2 november houdt in dat deze vrijstelling niet meer mag worden toegepast.

Natuurgebieden

De kritische depositiewaarden (KDW, de neerslag van stikstof) wordt reeds overschreden in de nabij gelegen natuurgebieden de Rijntakken (uiterwaarden van grote delen van de Waal, Neder-Rijn en IJssel), De Bruuk (gemeente Berg en Dal) en de Sint-Jansberg (bij Plasmolen en Milsbeek). Het college heeft over het stikstofdossier en de woningbouwopgave overleg met regiogemeenten en de provincie Gelderland in de Groene Metropool.

Overschrijding

Of er met het wegvallen van die bouwvrijstelling door de geplande woningbouw in Wijchen een hogere overschrijding van de KDW in die Natura 2000-gebieden wordt verwacht, kan de gemeente niet op voorhand inzichtelijk maken.
“Dat is afhankelijk van de wijze waarop initiatiefnemers hun plannen inrichten en welke maatregelen ze nemen om stikstofemissie zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus het college. “Zodra voor individuele projecten een stikstofberekening moet worden opgesteld, wordt duidelijk of en op welke gebieden deze een eventuele toename veroorzaken.”

Maximumsnelheid

D66 wilde ook weten of het verlagen van de maximumsnelheid op provinciale of rijkswegen van invloed kunnen zijn op de stikstofdepositie en wat de gevolgen zouden zijn voor de stikstofdepositie in Natura 2000. Volgens het college is dit is reeds landelijk en provinciaal inzichtelijk gemaakt. Specifiek voor Wijchen is geen informatie beschikbaar.