‘Het festival wordt echt door de gemeenschap gedragen’

21 aug 2022, 10:00 Nieuws
schermafbeelding 2022 08 20 om 142432
Wijchen heeft er een festival van formaat bij. Batenburg Baroque, dat 26, 27 en 28 augustus zijn eerste editie beleeft, kent artiesten van naam, trekt bezoekers uit binnen- en buitenland en de klassieke zender Radio 4 maakt opnamen. De vrouw achter het festival is Judith Steenbrink, violiste en sinds anderhalf jaar inwoner van Batenburg. In de aanloop naar het festival sprakwijchen.nieuws.nlmet haar. Vandaag deel 2.
door Hans Bouwman
Terwijl de eerste editie van Batenburg Baroque nog moet plaatsvinden, zegt Judith Steenbrink nu al dat ze volgend jaar het festival wil uitbreiden. Batenburg Baroque is dus niet een eenmalig evenement. “Nee, we gaan hiermee door. Er is ook een prijs voor jong talent, de Suyderhoud Award , en de sponsoren hiervan staan voor 5 jaar achter die prijs. Ik vind het heel erg leuk om jonge mensen hier naartoe te halen en een kans te geven. Ik vind ook de mix tussen generaties heel leuk.”
De prijs is vernoemd naar Frank Suyderhoud, de recent plotseling overleden buurman van Steenbrink die haar ertoe aanzette het festival te organiseren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro, een ontmoeting met een gerenommeerde artiest naar keuze en een gastoptreden voor de jeugd van Batenburg en omstreken.

Gemeenschap

De jonge talenten verblijven net als de overige musici die tijdens Batenburg Baroque spelen in Batenburg en Appeltern. “Sommigen blijven bij Batenburgers overnachten en ze eten hier bij ons in de tuin. Het wordt wel echt een community-gebeuren. Zo gaan Batenburgers ook koken voor de musici. Het festival wordt echt door de gemeenschap hier gedragen.”
Had Judith Steenbrink dit verwacht? “Ik had geen idee. Het opmaatconcert van 3 juni was voor mij ook een beetje van: ik ga gewoon een concert doen om te kijken of er wel interesse voor bestaat en of de mensen wel komen. Het was stampvol.”

Wachtlijst

Tijdens het zogenoemde opmaatconcert in de Oude Sint Victorkerk trad Steenbrink zelf op, samen met zus Tineke (klavecimbel) en Mikko Perkola (viola da gamba). “Als er niemand was gekomen had ik wel heel goed moeten nadenken. Maar er was zelfs een wachtlijst. Ik was ook blij dat heel veel mensen uit Batenburg zelf kwamen, zo’n 40 procent. Dat vind ik een heel goede score.”

Passe-partout

Ook voor het festival zelf is de belangstelling groot. Er is niet alleen interesse uit Batenburg zelf, vertelt Steenbrink. “Er komen mensen uit Wijchen, Nijmegen, Ravenstein, Oss, maar ook uit Amsterdam, Friesland en België. Heel veel Batenburgers hebben hun huis ook opengesteld voor vrienden die komen. je kunt voor het festival een passe-partout kopen en dan het hele weekend komen. Zij blijven dan vaak bij vrienden hier in Batenburg slapen.”

Details

Waar is zij als beginnend organisator tegenaan gelopen? “Ik ben met de concerten begonnen, maar daarna realiseerde ik me dat een festival gaat om de beleving. Hoe ontvang je de bezoeker, krijgen ze een lekker kopje koffie? Muziek kwam bij mij aanvankelijk op de eerste plek, maar die andere zaken vind ik ook allemaal heel belangrijk; alles moet tot in de details goed geregeld zijn. Ik heb de laatste 2 weken voor het festival dan ook vrij genomen om alles nog goed voor te bereiden.”

Sommige musici bllijven bij Batenburgers overnachten en ze eten hier bij ons in de tuin

Toch gaat er weleens iets mis. "Ja, met de flyers”, zegt ze lachend. “We hadden er 3500 besteld, maar er is iets fout gaan en er zijn 35.000 flyers gedrukt. Het grappige is, dat we die toch bijna allemaal kwijt zijn. Heel veel mensen in Batenburg hebben er een op de ramen hangen. Er hebben zich ook spontaan mensen gemeld die zeiden: geef maar een pak, ik ga wel naar Hernen of Ravenstein. Daar geniet ik van. Ik heb nog maar een paar dozen over.”

Pontje

In totaal worden bij het festival zo rond de 800 bezoekers verwacht. Kan Batenburg (een kleine 700 inwoners) de toestroom van honderden barokliefhebbers aan? “Ik hoop dat veel mensen uit de buurt op de fiets komen. Ik vraag in ieder geval of het pontje naar Demen die dagen langer kan blijven varen.”
Zie ook deel 1 van het interview:
Klik hier
voor een video met Judith Steenbrink over Batenburg Baroque
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .