Leerlingenraad basisschool De Viersprong pakt pesten aan

08 apr 2015, 7:50 Nieuws
de viersprong
wijchen.nieuws.nl

De leerlingenraad van KBS De Viersprong aan de Lijsterbesstraat in Wijchen schrijft binnenkort het anti-pestbeleid van de school. Dit doet zij op basis van ervaringen die zij nu opdoet in een eigen aanpak. De leerlingen bouwen een muur tegen pesten door in gesprek te gaan met kinderen die aangeven dat ze worden gepest en de leerling die heeft gepest. De leerlingenraad helpt hiermee haar schoolgenoten aan mogelijkheden en zij zoeken samen naar oplossingen.

De aanpak komt voort uit de belofte van verschillende leerlingen uit de raad. Tijdens de campagne om verkozen te worden tot lid van de leerlingenraad, hebben zij aangegeven ‘iets tegen pesten te willen doen’. “Hun aanpak en tips vormen de input voor het beleid dat ze zelf gaan schrijven, waarbij wij zorgen voor de verbinding met de theorie over persoonlijke ontwikkeling, ontwikkeling binnen groepen en communicatieve vaardigheden in brede zin”, aldus Carlina van den Heuvel, directeur van KBS De Viersprong. “De kinderen weten op basis van hun ervaring immers welke aanpak het beste werkt. En we vinden het belangrijk dat feedback geven en communicatieve vaardigheden voorop staan”.

De leerlingenraad van KBS De Viersprong bestaat uit Pien Reuvers, Jeno Leestenmaker, Cas Huitink, Bente Schreuders, Rubin Hermens, Anouk van de Pasch, Ruben Stuart, Lotte Hendriks, Lynn van Gemert, Roel Hendriks en Jamie Schraven uit de groepen 5 tot en met 8. Ieder jaar worden 10 leerlingen democratisch verkozen door alle leerlingen van de school. Bij een gelijke stand kunnen er meer in de leerlingenraad komen. De kinderen die graag deel willen nemen aan de leerlingenraad voeren een eigen campagne. “We leren de kinderen om zich aan de beloftes uit de campagne te houden,” aldus Carlina van den Heuvel.

Anouk van de Pasch vindt het belangrijk dat de leerlingenraad zelf actief aan de slag gaat met de aanpak van pesten op school “Ik vind het belangrijk dat meesters, juffen en de overblijfleerkrachten niet zeggen; ‘Probeer het zelf op te lossen. Want als ik dat zou kunnen was ik niet naar de leerkrachten gegaan ”.

Op 26 maart 2015 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel 'sociale veiligheid op school' aangenomen. Deze wet verplicht scholen om pesten beter aan te pakken.