‘Onveilige situatie voetgangers door proef verlichting’

20 feb , 9:49 Nieuws
lamp post 2626706 19201
Pixabay
De fysieke veiligheid voor voetgangers is afgenomen sinds de gemeente in verschillende wijken in Wijchen een proef houdt met de openbare verlichting. Inwoners krijgen soms het gevoel op de tast te moeten lopen. Dat vindt de fractie van D66 die hierover vragen heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Op 22 juni 2023 heeft de gemeenteraad het beheer- en beleidsplan openbare verlichting vastgesteld. Uitgangspunt van het plan is ‘Donker waar mogelijk, licht waar nodig’. Reden voor aanpassing van het verlichtingsplan zijn onder meer de ontwikkelingen op het gebied van ledverlichting en de energie- en klimaatdoelstellingen.
Onderdeel van het plan is om alle de komende 4 jaar alle lampen in de openbare ruimte te vervangen door led. Het gaat om 7055 conventionele armaturen die vervangen worden. Ook gaat de gemeente verlichting meer op maat maken. En dat betekent verlichting alleen daar waar het nodig is en op de gewenste tijdstippen.

Proef in wijken

Momenteel loopt een proef in verschillende wijken in Wijchen. Per wijk of dorp gaan in de winter de lantaarnpalen uit. Dat doet de gemeente niet overal in 1 keer, maar dat verdeelt zij over 4 jaar. Dit jaar is begonnen in de wijken Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof. Pas als een paar maanden is getest en alle reacties van bewoners binnen zijn, wordt het definitief gemaakt. Op iedere lantaarnpaal komt een sticker waarop staat dat deze niet kapot is, maar bewust uit is gedaan.

Fysieke veiligheid

“Als fractie staan wij nog steeds achter het beheer- en beleidsplan”, zegt fractievoorzitter Maikel Lukkezen van D66. “Het succesvol afronden van de proef in de verschillende wijken kan ook bijdragen aan het succes van het beleidsplan. Echter, wij zien dat in de proef sommige doelen van het beleid niet worden behaald.”
Het gaat daarbij volgens Lukkezen om fysieke veiligheid. Volgens D66 zijn de sociale veiligheid en verkeersveiligheid niet in het geding.
maikel lukkezen d66
Maikel Lukkezen, D66. Foto: gemeente Wijchen

Op de tast

“De fysieke veiligheid is in het geding doordat de proef gebruikmaakt van de huidige verlichting. Men loopt nu van onder een zeer goed verlichte lantaarnpaal naar een donkere plek. De ogen hebben hierdoor geen tijd om te wennen aan het donker waardoor men niet goed kan zien waar men loopt en hierdoor het gevoel krijgt op de tast te moeten lopen”, zegt Lukkezen.
“Dit is een herhaald patroon in deze wijken. Dit in combinatie met obstakels op het voetpad, zoals losliggende tegels, zorgen voor een feitelijk onveilige situatie, die eerder niet bestond.”

Situatie verbeteren

D66 wil van het college weten of fysieke veiligheid is meegenomen in de huidige proef en hoe dat er dan uitziet. Als deze vorm van veiligheid, waarover in het huidige beleidsplan niet wordt gesproken, er niet is, dan wil D66 weten hoe dit in de toekomst kan worden meegenomen. “Ook vragen we hoe het college ervoor zorgt dat de situatie op korter termijn verbeterd wordt”, aldus Lukkezen.