Petitie bewoners Wijchen-Zuid tegen bouwplannen

15 okt 2021, 13:30 Nieuws
winkels
Bewoners uit Wijchen-Zuid zijn de onlinepetitie ‘Minder stenen en meer groen in Zuid’ gestart tegen bouwplannen in het project Hart van Zuid. Zo willen zij verstening ten koste van groen in de wijk tegengaan. Inmiddels is de petitie door meer dan 120 mensen ondertekend.
Wijchen-Zuid wordt de komende jaren fors aangepakt . Zo zijn er plannen voor een nieuw multifunctioneel wijkcentrum, een sporthal, een winkelcentrum, zorgvoorzieningen, een ontmoetingsplein en een basisschool. Daarnaast komen er minimaal 100 nieuwe woningen waaronder zorgwoningen.

Hoogbouw

Het plan is winkelcentrum Zuiderpoort uit te breiden met een tweede gebouw met winkels met daarboven 2- of 3-hoog appartementen. Ook wil de gemeente 480 parkeerplaatsen in het gebied aanleggen. Op twee bestaande groenstroken, waarvan een met speeltuintje, staan woningen ingetekend. Tevens is het plan om een complex met 34 appartementen te slopen. Daarnaast is er voor Zuiderhoek (de vroegere De Muts) hoogbouw gepland voor een nieuwe school met sporthal.

Wijkbewoners

Wijkbewoner Joke Joling: “Wij zijn geschrokken van de bouwplannen die de gemeente hier wilt uitrollen in de groene long van Wijchen-Zuid. Wij als wijkbewoners hebben aan de voorkant van het project meegedacht over de verdere invulling, maar de manier waarop de gemeente dit nu invult en uitrolt brengt ons in verzet. Daarom zijn wij deze petitie gestart.”
Volgens wethouder Geert Gerrits zijn de plannen nog niet defintief. De gemeenteraad neemt op donderdag 21 oktober een besluit over de Gebiedsvisie voorzieningenhart - Hart van Zuid. Eind 2022 staat de definitieve besluitvorming gepland.

CDA Wijchen

Het CDA Wijchen steunt de actie van de bewoners met raamposters en borden in de wijk. Met als doel het plan zoals dat er nu ligt van tafel te krijgen.
Fractievoorzitter Björn Derksen: “Met de raamposters geven wij de bewoners van Zuid een stem. Op veel plekken hangen de posters al voor de ramen. Daarnaast hebben wij met borden visueel gemaakt welke negatieve effecten de bouwplannen hebben op het groene hart van Zuid. Je merkt dat het leeft in de wijk. Wij nemen dit geluid van de bewoners mee terug naar de gemeenteraad en zullen daar aangeven dat er minder stenen en meer groen in Zuid moeten komen.”
Zie ook: