Raad akkoord met plannen voor Hart van Zuid

01 jun , 11:13 Nieuws
schermafbeelding 2024 05 31 om 190827
De plannen voor het nieuwe voorzieningenhart in Wijchen-Zuid kunnen definitief vormgegeven gaan worden. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de uitgangspunten voor het zogenoemde masterplan.
Onder de naam ‘Hart van Zuid’ werkt de gemeente samen met verschillende partijen aan plannen voor een ‘bruisend en vitaal voorzieningenhart’. Wethouder Geert Gerrits zei eerder op wijchen.nieuws.nl over de plannen: “Met het project Hart van Zuid werken we aan een fijne omgeving waar het ook in de toekomst prettig wonen en leven is. Waar inwoners elkaar ontmoeten, winkelen, zorg kunnen krijgen en naar school kunnen gaan."

Uitgangspunten

Eind 2021 heeft de gemeenteraad ja gezegd tegen de visie voor dit gebied. Om deze visie uit te werken tot een haalbaar en preciezer plan, was het nodig om eerst een besluit te nemen over de uitgangspunten. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag gedaan.
De belangrijkste punten uit de raadsvergadering zijn:
  • Er komt een ‘huis van de wijk’, met sportzaal en ruimte voor zorg en ondersteuning.
  • Er komt een kindcentrum met basisschool en kinderopvang. Het huis van de wijk en het kindcentrum komen rondom een ontmoetingsplein. De gebruikers van de gebouwen kunnen gebruikmaken van elkaars ruimten.
  • Er komt meer ruimte voor supermarkt. Dit kan door uitbreiding van de bestaande supermarkt of door een extra supermarkt toe te voegen. Dat wordt bepaald bij de verdere uitwerking. Qua formaat blijft het een winkelcentrum voor de wijk om zo een goede balans met het centrum van Wijchen te houden. Er wordt rekening gehouden met de groene invulling van de omgeving.

Appartementencomplex

De gemeente kijkt nog of er hier en daar wat bespaard kan worden. Door hogere bouwkosten en rentestijging is het project duurder geworden dan aanvankelijk was gedacht. Als het appartementencomplex Hoogmeer 1353-1383 niet gesloopt hoeft te worden, kunnen kosten bespaard worden.

Inwoners

Komend jaar gaat de gemeente de plannen verder uitwerken. Die worden dan ook nog voorgelegd aan inwoners en ondernemers in de wijk. Meer informatie over nieuwe woningen, het gezondheidscentrum en de groene openbare ruimte is te vinden op de agenda van de raadsvergadering .