Regionale aanpak huisvesting arbeidsmigranten

08 mrt , 15:45 Nieuws
caravan 3132180 1280
Wijchen en de andere 17 gemeenten in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) willen een gezamenlijke aanpak voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Uit een recent onderzoek naar de huisvestingsbehoefte in de regio komt naar voren dat er een forse opgave ligt.
In het onderzoek is gekeken naar de economische structuur, waar arbeidsmigranten wonen en werken en of het woonaanbod aansluit op de behoefte. Samen met werkgevers en gemeenten wil de GMR de huisvesting van arbeidsmigranten aanpakken.

Essentiële rol

Uit het onderzoek komt naar voren dat er een forse opgave ligt. Arbeidsmigranten spelen een steeds grotere en essentiële rol in de regionale economie. Er worden in de regio 18.000 banen (circa 5 procent van alle banen) ingevuld door arbeidsmigranten in de logistiek, industrie en landbouw. Naar verwachting groeit dit aantal naar 30.000 in 2030. Er is nu al een tekort aan 11.000 woonplekken voor zogenaamde short- en mid-stay (kort verblijf tot circa 3 jaar) en dit zal naar verwachting toenemen tot 2030.

Toename

Bureau Compaenen en Decisio hebben in 2021 onderzoek gedaan naar het aantal arbeidsmigranten in de gemeenten Wijchen en Druten. Zij verwachten voor Wijchen de komende jaren een jaarlijkse groei van het aantal arbeidsmigranten van 0,8 tot 3,1 procent. Uitgaande van een gemiddeld percentage, gaat het in Wijchen om een toename van 160 werkenden waarmee het aantal arbeidsmigranten oploopt tot 1040 in 2030.
GroenLinks Wijchen stelde vorig jaar vragen aan het college over de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente. Daaruit bleek dat de gemeente onvoldoende zicht heeft op waar arbeidsmigranten wonen. Dat een deel van de arbeidsmigranten niet staat ingeschreven, veroorzaakt ook een aantal problemen, zegt de gemeente.

Verantwoordelijkheid

Internationale medewerkers zijn volgens de GMR noodzakelijk voor de regionale economie. Zij leveren belangrijk werk, waar anders te weinig personeel voor is. Maar dit zorgt wel voor extra druk op de woningmarkt die al krap is. De eerste verantwoordelijkheid voor de huisvesting van arbeidsmigranten ligt bij de werkgevers en werknemers, aldus de GMR.

Betere registratie

De bestuurders in de GMR hebben afgesproken dat de woonsituatie van arbeidsmigranten moet verbeteren. In de regio wordt daarom gewerkt aan een praktische aanpak. Bijvoorbeeld in gesprek gaan met werkgevers over betere registratie en normering; dat zijn de kwaliteitseisen waaraan een locatie moet voldoen.
“We willen de druk op de woningmarkt verminderen en de woonsituatie verbeteren door fatsoenlijke huisvesting voor noodzakelijke internationale medewerkers”, zegt Dimitri Horsthuis-Tangelder. Hij houdt zich bij de GMR bestuurlijk bezig met arbeidsmigranten en is wethouder bij de gemeente Overbetuwe.

Woonpark

“Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid, waarbij wij duidelijkheid willen bieden en ruimte geven om projecten voor huisvesting op te pakken”, zegt Horsthuis-Tangelder. “Denk hierbij aan het woonpark in gemeente Lingewaard en de pilots in gemeente Overbetuwe, maar ook in andere gemeenten in de GMR wordt inmiddels gewerkt aan plekken voor huisvesting.”
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .