Sorteren energiecoaches wel voldoende effect?

25 feb , 18:15 Nieuws
schermafbeelding 2024 02 24 om 164401
D66 Wijchen wil weten waarom er zo weinig gebruik wordt gemaakt van energiecoaches en -klussers. Slechts een kwart van het totale aantal huishoudens in de gemeente dat recht heeft op klushulp, maakt er gebruik van.
Ook vraagt D66 zich af wat er gebeurt met het budget van de energiecoaches dat in 2023 niet is opgemaakt.

Besparen energie

De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld om Wijchenaren te helpen bij het besparen van energie. Ook zijn er energiecoaches en klusteams aangesteld die inwoners moeten helpen om energie te besparen.
Sinds eind 2022 heeft de gemeente bijna 3000 Wijchense huishoudens benaderd. Zij kunnen hulp krijgen van zogenoemde energieklussers
. Die brengen gratis energiebesparende producten in huis aan, zoals tochtstrips en ledlampen.

Een kwart

Toch blijken er slechts 722 huishoudens – een kwart van het aantal benaderde huishoudens – gebruikt te hebben gemaakt van het aanbod. Zij hebben inmiddels samen voor zo’n 100.000 euro aan energiekosten bespaard.
D66 wil weten wat gaat het college van burgemeester en wethouders gaat doen om ervoor te zorgen dat meer mensen, die daar recht op hebben, gebruik gaan maken van de energiecoaches.

Energiek Zuid

Een ander punt waar de democraten opheldering over willen hebben is het initiatief van de werkgroep Energiek Zuid
. Vrijwilligers komen op verzoek gratis warmtebeelden van een woning maken en eventuele warmtelekken opsporen. Hoe verhoudt het initiatief van Energiek Zuid zich tot de activiteiten van de energiecoaches?, vraagt D66. Ook wil de fractie weten of het initiatief van Energiek Zuid de activiteiten van de energiecoaches in de weg zit.
FEITEN Energiecoaches
  • Wie aan de slag wil met het verduurzamen van zijn woning, kan advies op maat vragen aan de energiecoaches van de gemeente Wijchen. Zij geven kosteloos en vrijblijvend advies en tips om de woning energiezuiniger te maken en energie te besparen.
  • Energiecoaches zijn vrijwilligers die de cursus tot energiecoach succesvol hebben afgerond.
  • De energiecoaches geven:

    • Handige tips voor kleine aanpassingen in gedrag zodat men energie bespaart.
    • Advies op maat zodat men met kleine aanpassingen de woning energiezuiniger kan maken.
    • Een vaste energiemeter die wordt aangesloten op de slimme meter. Deze meter maakt het energiegebruik op de telefoon zichtbaar. Deze meter mag men houden.
    • Een losse energiemeter in bruikleen waarmee het energiegebruik van apparaten precies gevolgd en bewaakt kan worden.
  • De energiecoaches zijn niet opgeleid om te adviseren over grote aanpassingen zoals zonnepanelen, warmtepompen of spouwmuurisolatie. Daarvoor kan men voor advies terecht bij het Energieloket .