Violiste Zohra Jongerius wint Suyderhoud Award

27 aug 2023, 13:05 Nieuws
370152571 280076074771228 197609409322761839 n
De Suyderhoud Award 2023 is gewonnen door de 17-jarige violiste Zohra Jongerius. De prijs is een aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van jong talent die uitgereikt wordt tijdens het festival Batenburg Baroque.
De Award werd zaterdagavond in de Oude Sint-Victorkerk in Batenburg uitgereikt door onder anderen de Wijchense wethouder van cultuur Bea Schouten.

Genomineerden

Genomineerden dit jaar waren aanstormende talenten Sophia Faltas (zang), Zohra Jongerius (viool) en Jasperina Verheij (zang). De jury bestond uit vijf Batenburgers. Sopraan Lucretia Starke won de prijs in 2022.

Juryrapport

De jury zei over Zohra Jongerius: “Ze ís de muziek. Vanaf het begin straalt ze, ze straalt in de overtreffende trap. Ze ontvangt de muziek, geeft die door. Virtuoos, en ze neemt risico. Ze legt de lat heel hoog en springt er overheen. De jury heeft besloten dat de Suyderhoud Award dit jaar aan Zohra Jongerius wordt uitgereikt.”

Prijzen

Zohra Jongerius is in 20005 geboren in Deventer. Ze zit op de School voor Jong Talent van het Koninkkijk Conservatorium in Den Haag en krijgt daar sinds haar tiende vioollessen van onder anderen Kerstin Hoelen en Ilona Sie Dhian Ho. Sinds 2019 studeert ze ook barokviool. Jongerius won in het verleden onder andere de Domestica Prijs van het Prinses Christina Concours in 2019, de HJSO Solistenprijs Peter de Grote-festival in 2018 en de derde prijs van het Nederlands Vioolconcours Iordens A in 2018.

Betrokkenheid

Eline van Haren, voorzitter van de jury, roemde alle genomineerden voor de Suyderhoud Award (vernoemd naar Frank Suyderhoud die de aanzet gaf tot Batenburg Baroque). Zo werd de geweldige expressie en enorme betrokkenheid bij de muziek van Jasperina Verheij (mezzosopraan) benoemd en de warme klank van mezzosopraan Sophia Faltas.

Gastoptreden

De prijs bedraagt 1500 euro en een ontmoeting met een gerenommeerde artiest naar keuze, dat kan een zanger zijn, maar ook een filosoof, kok of sporter. Daarnaast geeft de winnaar een gastoptreden voor de jeugd van Batenburg en omstreken. Zo komen ook toekomstige generaties in aanraking met (live) muziek.

Radio Klassiek

Het concert van Toekomstmuziek werd opgenomen door NTR Radio Klassiek en wordt op 4 september integraal uitgezonden op NPO Klassiek. Vandaag is de laatste dag van Batenburg Baroque . Het programma is hier te lezen. De afsluiting is vanavond om 19.30 uur met een concert van Holland Baroque en Wu Wei in de Oude Sint-Victorkerk.
Hier een video-opname van Zohra Jongerius die tijdens de Davina van Wely Prijs in maart 2022 de tweede prijs won en de Prijs voor de Beste Uitvoering kreeg voor werk van H.I.F. Biber (hier te horen).
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .