Steeds meer mensen in de regio hebben moeite om rond te komen. Een groeiend aantal van hen heeft zelfs hulp nodig om dagelijks genoeg eten te kunnen kopen. Veel mensen, ook in Wijchen, vragen geen hulp uit schaamte of omdat ze niet weten dat ze steun kunnen krijgen. Daarom wordt een campagne gestart.
In 2024 maakten ruim 150.000 mensen gebruik van de voedselbank, terwijl cijfers van het CBS, SCP en Nibud aantonen dat maar liefst 540.000 mensen in Nederland voedselhulp nodig hadden. Dus slechts een klein deel hiervan weet de weg naar de voedselbank te vinden.
De voedselbank in Wijchen maakt zich zorgen over deze verborgen armoede. Volgens Ernie Drissen, voorzitter van Voedselbank Wijchen & Beuningen, is armoede dichterbij dan veel mensen denken. Hij wijst erop dat steeds meer mensen de kosten van levensonderhoud niet meer kunnen betalen door de stijgende prijzen.
Uit onderzoek van Tilburg University (april 2025) blijkt dat schaamte de belangrijkste reden is waarom mensen geen voedselhulp vragen. Veel mensen durven geen hulp te vragen of weten niet dat ze in aanmerking komen voor de steun die ze nodig hebben.
Door de alsmaar stijgende prijzen wordt het probleem steeds groter. Drissen benadrukt het belang van samenwerking om ervoor te zorgen dat mensen die hulp nodig hebben, deze ook krijgen.
Om dit probleem aan te pakken, starten de voedselbanken in Nederland morgen, donderdag 24 april, een campagne om voedselhulp meer bespreekbaar te maken. Via lokale kanalen, social media en Google wordt informatie gedeeld met mensen die in aanmerking komen voor voedselhulp, maar zich niet melden.
Daarnaast worden huisartsen, maatschappelijk werkers en gemeentelijke medewerkers opgeroepen om armoede te herkennen en mensen door te verwijzen naar de voedselbank.
De voedselbank in Wijchen helpt mensen die in tijdelijke financiële problemen verkeren. Op dit moment zetten ongeveer 35 vrijwilligers (inclusief bestuur) zich in voor Voedselbank Wijchen & Beuningen.
Deze vrijwilligers helpen bij het transport, het ophalen van levensmiddelen zowel bij het regionaal distributiecentrum (RDC) in Arnhem als bij lokale leveranciers, het sorteren en opslaan van verkregen voedsel, het samenstellen van de voedselpakketten, de distributie en het bemensen van de uitgiftepunten.