Het college van burgemeester en wethouders ziet voorlopig niets in het plaatsen van buurtbatterijen in de nieuwe wijken van Wijchen, zoals Wijchen-West en Huurlingsedam.
Volgens wethouder Titus Burgers lijken buurtbatterijen een goede oplossing voor netcongestie, maar hangt dat vooral af van de buurt, de hoeveelheid opgewekte stroom, alternatieven (netverzwaring), kosten in bouw en exploitatie en risico’s. Netcongestie wil zeggen dat er te weinig ruimte is op het elektriciteitsnetwerk.
Een buurtbatterij
is een centrale batterij in de wijk. Hiermee wordt zelf opgewekte energie – door zonnepanelen of via een kleine windturbine – die niet direct wordt gebruikt, centraal in de buurt opgeslagen. Op een later moment kan die energie weer teruggegeven worden. Energie kan zonder een batterij niet worden opgeslagen; stroom die niet wordt gebruikt, wordt aan het net gegeven. Maar hier zit ook een maximum aan (netcongestie).
Het is volgens wethouder Burgers wel de moeite waard om samen met netbeheerder Liander te kijken in hoeverre en in welke wijken en dorpen in de gemeente buurtbatterijen een oplossing zijn voor netcongestie. Deze oplossingen moeten wel duurzaam en betaalbaar zijn.
“Buurtbatterijen zijn een goed idee, maar er moet bijvoorbeeld wel plek zijn. Je moet ook kijken hoe je dit ruimtelijk kunt inpassen en welke specifieke normen gelden. De huidige techniek van buurtbatterijen heeft zich daarnaast nog niet voldoende bewezen.”
Het college antwoord dit op vragen van de VVD
over buurt- en thuisbatterijen. Thuisbatterijen zijn volgens B en W een goede voorziening voor huishoudens om eigen opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan. Momenteel zijn er een paar thuisbatterijen op de markt, maar die zijn volgens het college allemaal nog niet echt betaalbaar. Stimulering van thuisbatterijen is volgens het college een zaak van de Rijksoverheid en de branche.
VVD en ChristenUnie hebben onlangs in de Tweede Kamer een motie ingediend voor het subsidiëren van thuisbatterijen. In Duitsland en België bestaan al dergelijke subsidies. De thuisbatterij is al wel opgenomen in de lijst van maatregelen die in aanmerking komen voor de Toekomstbestendig Wonen-lening die ook via de gemeente Wijchen aangevraagd kan worden.