Aangepast verlichtingsplan van de gemeente

19 apr , 11:59 Gemeente
schermafbeelding 2025 04 18 om 150818
Unsplash

De openbare verlichting in Wijchen wordt aangepast aan wat echt nodig is en op tijdstippen dat het nodig is. “Hierbij gaan we in gesprek met inwoners om te onderzoeken wat er kan”, zegt wethouder Twan van Bronkhorst.

Met het beleidsplan ‘Donker waar mogelijk, licht waar nodig’ wil de gemeente verduurzamen en lichtvervuiling voorkomen.

Evaluatie

Begin 2024 startte een pilot in de wijken Woezik, Saltshof, Veenhof en Hof van Hagevoort. Na evaluatie van de pilot riep de gemeenteraad op om het plan van aanpak te verbeteren.

“Het lichtsbeleidplan is nog steeds het uitgangspunt, alleen de wijze waarop we de doelen proberen te halen is veranderd naar aanleiding van de pilot. Dat geldt bijvoorbeeld ten aanzien van veiligheid. Ook komt TMS niet terug.”

TMS staat voor een telemanagementsysteem. Dit zorgt ervoor dat de verlichting op afstand te bedienen is, de verlichting gedimd kan worden, een melding gekregen wordt wanneer een lamp niet brandt en waarmee te zien is of het een storing boven de grond of onder de grond is.

Leefbaarheidsgroepen

Met de geleerde lessen van de proef geeft de gemeente nu een vervolg aan het plan. De gemeente vervangt voor 2029 alle lampen van de straatlantaarns door led. Daarnaast werkt de gemeente ook verder aan de andere doelen uit het beleidsplan.

Wethouder Twan van Bronkhorst. Foto: gemeente Wijchen
Wethouder Twan van Bronkhorst. Foto: gemeente Wijchen

“Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de resultaten en ideeën van inwoners uit de pilot mee te nemen in een aangepast verlichtingsplan”, zegt Van Bronkhorst.  “Ik heb veel vertrouwen in de nieuwe aanpak. We gaan samen met die inwoners en leefbaarheidsgroepen het doel dat we voor ogen hebben, halen.”

Veiligheid

Wat de gemeente ook leerde volgens de wethouder is dat bijvoorbeeld dimmen van lampen direct voordelen opleverde in het kader van energiebesparing en lichtvervuiling. En dat andere technische oplossingen, zoals minder, maar hogere lantaarnpalen neerzetten, minder succesvol waren.

De meldingen van inwoners over donkere plekken en het gevoel van onveiligheid, benadrukken hoe belangrijk het is om sociale veiligheid nóg sterker mee te wegen, meent Van Bronkhorst.

Per wijk

Het vernieuwde verlichtingsplan voert de gemeente niet in 1 keer overal tegelijk uit. Dit gebeurt per wijk of dorp aan de hand van een lichtplan.  “We verdelen de gemeente in verschillende soorten gebieden. Denk aan woonwijken, verkeerswegen, buitengebied. Per soort gebied bekijkt de gemeente hoe zij denkt dat de verlichting eruit kan komen te zien.”

Ervaringsgebieden

Daarnaast richt de gemeente zogenoemde ervaringsgebieden in, zodat inwoners verschillende verlichtingssituaties kunnen beleven. “Inwoners kunnen dan reageren op de plannen en hun ervaring delen. Mede op basis van de reacties, komen er richtlijnen voor de openbare verlichting. Pas daarna passen we per wijk de verlichting aan.”

Zie ook:
Straatverlichting in de Woezik gaat weer aan