Vragen Kernachtig Wijchen over 'spookaanvragen'

06 mrt , 16:20 Nieuws
hoogspanningsmast cizo
Wat voor een gevolgen hebben zogenoemde spookaanvragen voor aansluiting op het stroomnet en hoeveel van dergelijke aanvragen zijn er in de gemeente Wijchen? Dat wil Kernachtig Wijchen weten. Van spookaanvragen wordt gesproken als ondernemers meerdere aanvragen bij verschillende netbeheerders doen voor aansluiting op het stroomnet.
Kernachtig Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders ook weten hoe deze handelswijze de ontwikkelingen op grote Wijchense projecten en woningbouwplannen beïnvloedt en of de gemeente Wijchen maatregelen neemt.

Wachtlijsten

Er zijn lange wachtlijsten voor aansluitingen op het stroomnet. Die wachtlijsten worden mede veroorzaakt doordat ondernemers meerdere aanvragen voor een aansluiting doen bij verschillende netbeheerders, zogeheten spookaanvragen.
Ondernemers hopen daardoor meer kans te hebben op een aansluiting. De netbeheerders noemen dit handelen ook wel ‘handdoekje leggen’ (strandbedje reserveren).

Netcongestie

Netbeheer Nederland stelt dat er landelijk zo’n 9400 ondernemers op de wachtlijst staan om aangesloten te worden op het stroomnet.
Afgelopen zomer waren dit er nog 6000. Deze spookaanvragen geven mogelijk een verkeerd beeld van de omvang van de huidige netcongestie (overbelasting) waarmee ook Wijchen te maken heeft.

Nieuwbouwwoningen

Raadslid Martijn Verharen (Kernachtig Wijchen): “Helaas kennen we in Wijchen, net als landelijk, de problematiek omtrent volle stroomnetten.
Afgelopen week was te lezen dat de ontwikkelingen rondom het fastfoodplein bij de Hernenseweg ( Lambrasse 2 , red) nog jaren op zich laat wachten. Ook de nieuwbouwwoningen aan de Lindenstraat kunnen al maanden niet aangesloten worden op het overvolle stroomnet.”

Wijchense projecten

Verharen wil ook weten wat momenteel de wachttijd voor Wijchense ondernemers is voor aansluiting op het stroomnet en wat de invloed is van de spookaanvragen op de wachttijden en wat de gevolgen van deze aanvragen zijn.
“Ook zijn we benieuwd hoe dit de ontwikkelingen op grote Wijchense projecten zoals bijvoorbeeld zonnepark Bankhoef, windpark Bijsterhuizen, uitbreiding bedrijventerrein Bijsterhuizen, en de woningbouwplannen beïnvloedt en of de gemeente Wijchen maatregelen neemt.”