Watersnood 1926 aanzet tot huidige waterhuishouding

20 feb 2023, 10:30 Nieuws
2021 wijchen kasteellaan 1926
Stichting Wighene

De watersnood van 1926 was de laatste keer dat de dijken braken in het Land van Maas en Waal. Grote delen van het gebied stroomden over en ook Wijchen werd getroffen. Wat er toen gebeurde en hoe het waterbeheer er nu uitziet, vertelt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland in maart op uitnodiging van Heemkundekring Pagus Balgoye in Dorpshuis ’t Ballegoyke.

In de nieuwjaarsnacht van 31 december 1925 brak de Maasdijk tussen Over- en Nederasselt en zo overstroomden grote delen van het Land van Maas en Waal. Ook aan Brabantse kant en op plekken langs de IJsel braken dijken door. De verwoesting was enorm.

Kasteel Wijchen

Door de overstroming stond bijna het gehele dorp Wijchen onder water. Inwoners waadden door de ondergelopen Zandstraat (nu de Kasteellaan) en zagen dat het water ook het Kasteel van Wijchen niet ongemoeid had gelaten.

2021 wijchen watersnood 1925 1926
De toegangspoort tot Kasteel Wijchen tijdens de watersnoodramp in 1926. Rechts op de foto het Koetshuis. Bron: Stichting Wighene

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik bezochten het ondergelopen gebied en ook Kasteel Wijchen. Speciaal voor deze gelegenheid werd voor Wilhelmina een toilet gebouwd op de eerste verdieping van het kasteel.

Het zou de laatste keer zijn dat de dijken van het gebied braken, hoewel de regio in 1995 nog werd geëvacueerd. Bekend erfgoed van het waterschap is de reeks dijkmagazijnen.

Waterhuishouding

In de aanloop naar de verkiezingen voor het waterschap op 15 maart vertelt Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland op dinsdag 7 maart over de ramp en over de ontwikkeling van de waterhuishouding in het rivierengebied. Zo had het kanaliseren van de Maas grote effecten, net als de aanleg van het Maas-Waalkanaal en de ruilverkaveling.

Dijkversterking, nieuwe gemalen en rioolwaterzuivering brachten veiligheid, voldoende water en schoon water. Maar met een veranderend klimaat en grote druk op de beschikbare ruimte, staat het waterschap voor nieuwe uitdagingen. Over wat dat betekent in de regio, vertelt Krom.

Heemkundekring

Deze avond, georganiseerd door Heemkundekring Pagus Balgoye

, gaat over de watersnood en het waterschap en wordt bijgewoond door onder anderen wethouder Twan van Bronkhorst. De avond in Dorpshuis Ballegoyke aan de Boomsestraat 2b in Balgoij is niet bedoeld voor politieke discussie. Aanvang van de lezing is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .