Wim Kattenberg (90) plotseling overleden

25 jun , 20:00 Nieuws
schermafbeelding 2024 06 25 om 173246
Historicus Wim Kattenberg is op zondag 16 juni plotseling overleden. Hij was 90 jaar. Kattenberg heeft met name na zijn pensionering veel onderzoek gedaan in Maas en Waal.
Zo ontdekte hij samen met archeoloog Laurens Flokstra de locatie waar de voorganger van Kasteel Hernen heeft gestaan. Ook wisten ze in Wijchen vast te stellen waar het gedempte riviertje de Elst gelopen heeft.

Docent

Kattenberg werd geboren in Arnhem en verhuisde later naar Utrecht. Daar leerde hij op de middelbare school Anne kennen met wie hij later trouwde. Kattenberg studeerde geschiedenis in Groningen en studeerde af op het onderwerp Democratische processen.
Hij is jarenlang docent geweest bij de Radboud Universiteit en was verbonden aan de geschiedenis-sectie van de Nieuwe lerarenopleiding in Nijmegen.

Wethouder

Het gezin (met 3 kinderen) vestigde zich midden jaren zeventig in Wijchen waar Anne als vertegenwoordiger van Progressief Wijchen in de gemeenteraad kwam. Na de verkiezingen na de gemeentelijke herindeling van 1983 werd zij voor de PvdA wethouder en bleef dat tot en met 1994.

Canon

Wim Kattenberg heeft zich jarenlang intensief verdiept in de culturele geschiedenis van Wijchen. Als lid van de Wijchense monumentencommissie gaf hij allerlei lezingen en excursies over de geschiedenis van Wijchen. Ook is hij intensief betrokken geweest bij het ontstaan van De Canon van Wijchen
, waarin 50 Wijchense thema’s beschreven zijn van velerlei aard.
Kattenberg stond bekend als een begaafd verteller die zijn publiek met humor wist te interesseren voor historische verschijnselen in de directe omgeving.

Geschiedenis

Het overlijden van zijn vrouw Anne in 2016 greep hem zeer aan. Toch wist hij weer aan het werk te gaan. Zo was hij onder meer nog betrokken bij de totstandkoming van Verhaal Tussen Maas en Waal , een website over de geschiedenis van de streek.

Zilveren Roos

In 2018 werd Kattenberg onderscheiden met de Zilveren Roos
van de PvdA Wijchen; een eerbetoon aan een inwoner van Wijchen die zich opvallend verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel-maatschappelijk gebied.
De uitvaart van Wim Kattenberg heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.