Gemeente bekijkt mogelijkheid  voor Powerful Ageing

25 jun , 14:25 Nieuws
schermafbeelding 2024 06 25 om 113920
De gemeente gaat kijken of het programma Powerful Ageing in Wijchen eventueel uitgerold kan worden. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouder op vragen van Titus Burgers van de PvdA Wijchen.
Powerful Ageing is een persoonlijk programma dat als aanvulling op het huidige Wmo-aanbod aangeboden kan worden aan mensen van 55 jaar en ouder. Het programma heeft als doel mensen krachtig oud te laten worden en het vermogen te geven de activiteiten te (blijven) doen die men wil doen.
Dit leidt tot langer zelfstandig kunnen blijven wonen, een hogere kwaliteit van leven en een actievere deelname aan de maatschappij. Het zou een besparing opleveren op de kosten van huishoudelijke hulp.

Kostenbesparing

Het idee van Powerful Ageing
(vaak abusievelijk Powerful Aging genoemd) is volgens het college een interessant concept. Het past bij Wijchen Gezond en bij het Gezond en Actief Leven Akkoord
(GALA) dat gericht is op het bevorderen van gezondheid en een actieve levensstijl onder de bevolking.
Het effect blijft niet beperkt tot een eventuele besparing op de kosten van huishoudelijke hulp. Het laat ook zien dat mensen zich beter voelen en meer meedoen aan de maatschappij, aldus B en W.

Langer actief en zelfstandig

De dubbele vergrijzing in Nederland zorgt ervoor dat in 2035 circa 35 procent van de Nederlanders 70 jaar of ouder is. Dit betekent dat de zorgvraag en de druk op gemeenten om zorg te bieden en te betalen de komende jaren gestaag toeneemt.
De verwachting is dat dat binnen ons huidige zorgstelsel gevolgen heeft voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg voor ouderen.
Powerful Ageing zou een mogelijkheid bieden om ouderen langer actief en zelfstandig te houden waardoor minder snel een beroep op zorg en bijvoorbeeld huishoudelijke hulp hoeft te worden gedaan.

Geringe effecten

In 2019 is al gekeken of er een pilot Powerful Ageing in Wijchen gehouden kon worden. Toen is (vooral gelet op de kosten die gemoeid zijn met de inzet van de fysiotherapeuten en de verwachte geringe effecten die dat zal hebben voor de inzet van huishoudelijke hulp) besloten om niet te starten met een dergelijke proef.
Naar aanleiding van de vragen van PvdA Wijchen
gaat het college de komende tijd opnieuw bekijken of en hoe men in Wijchen met het programma aan de slag kan gaan.
FEITEN Powerful Ageing
  • Het programma bestaat uit een 14 weken durend trainingsprogramma, waarbij 2 keer per week 40 tot 50 minuten oefeningen worden gedaan.
  • De trainingen worden verzorgd door gecertificeerde fysiotherapeuten uit de eigen gemeente. Elke training bestaat uit oefeningen uit het dagelijks leven. De nadruk ligt op (reactie)snelheid, wendbaarheid, balans en explosieve kracht.
  • De oefeningen worden op maat aangeboden, gericht op uw individuele behoeftes, levenssituatie en persoonlijke doelen.
  • Inmiddels doen al meer dan 40 gemeenten mee.
  • Het programma zou leiden tot 30 procent kortere wachtlijsten.
  • Hier een gesprek met een fysiotherapeut die meedoet aan Powerful Ageing.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .