Ilse Arts geselecteerd voor Spelen in Parijs

Ilse Arts in actie voor het Nederlands team
Ilse Arts in actie voor het Nederlands team
Foto: TeamNL

Ilse Arts (34) uit Wijchen is geselecteerd voor de nationale rolstoelbasketploeg die meedoet aan de Paralympische Spelen. Coach Gertjan van der Linden heeft gekozen voor een bekende groep; alleen Ylonne Post debuteert bij de nationale selectie.

De rolstoelbasketbalsters spelen van 29 augustus tot en met 8 september tijdens de Paralympische Spelen in Frankrijk. Nederland is momenteel Europees, wereld- én paralympisch kampioen.

Selectie

De selectie bestaat naast Ilse Arts uit:
Jitske Visser, Saskia Pronk, Ylonne Post, Sylvana van Hees, Lindsay Frelink, Cher Korver, Carina de Rooij, Julia van der Sprong, Mariska Beijer, Xena Wimmenhoeve en Bo Kramer. Anouk Taggenbrock en Amy Kaijen zijn reserves voor het team.

Concurrentie

“Met deze ploeg gaan we de strijd aan om onze gouden medaille te prolongeren”, zegt Van der Linden. “We zijn het afgelopen jaar in de breedte gegroeid. De meiden die in Tokio hun debuut maakten, zijn beter geworden. Maar de concurrentie heeft ook niet stilgezeten: het gaat een mooie competitie worden!”

Ilse Arts

Ilse Arts is geboren (7 juni 1990) en getogen in Wijchen. Ze speelde in haar jeugd voetbal bij SC Woezik. Daar kwam in 2010 een eind aan toen ze bij een motorongeluk een dwarslaesie opliep. Tijdens haar herstel in het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek maakte ze kennis met rolstoelbasketbal waar ze gaandeweg steeds bedrevener in raakte. (Wikipedia)

Ze komt sinds 2022 uit voor BBC Münsterland (Essen) in de Duitse Bundesliga. Eerder speelde ze voor Hot Rolling Bears (Essen), DeVeDo (Ermelo) en Black Eagles (Rosmalen).

Nationale team

In 2015 werd Arts geselecteerd voor het Nederlandse nationale team dat op het Europees kampioenschap 2015 in Worcester zilver behaalde. Met het Nederlandse team won ze vervolgens brons tijdens de Paralympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro en goud tijdens de Paralympische Zomerspelen 2021 in Tokio. Ook won ze goud tijdens de wereldkampioenschappen van 2018 in Hamburg en 2022 in Dubai. In 2021 werd Arts benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen