D66 stoort zich aan logo op borden buurtpreventie

Foto: WijWijchen.nl

In Wijchen zijn circa 60 wijken en buurten die gebruikmaken van WhatsApp BuurtPreventie. Dat wordt duidelijk gemaakt door middel van borden bij het begin van de wijk. D66 stoort zich echter aan het logo van WhatsApp op de borden omdat volgens de fractie hiermee met publieke gelden reclame wordt gemaakt voor een bedrijf. De fractie wil dat de gemeente de borden gaat aanpassen.

WhatsApp BuurtPreventie (WABP) is een landelijk opererende stichting die zich inzet voor het veiligheids- en leefbaarheidsgevoel van mensen. Zij doet dit door vrijwilligers te faciliteren om hun buurt veilig en leefbaar te houden en burgerinitiatieven te ondersteunen.

De buurtpreventiegroepen in de gemeente Wijchen. Bron: WABP

Inmiddels hebben meer dan 9250 WhatsApp Buurtpreventiegroepen, met één of meerdere beheerders, zich bij de stichting geregistreerd. In de gemeente Wijchen zijn circa 60 van dergelijke burgerinitiatieven actief.

Beheerders

Een beheerder voegt mensen toe aan de groep, heeft contact met de wijkagent en de contactpersoon van de gemeente. Ook is er contact met beheerders van andere WhatsApp Buurtpreventiegroepen in de gemeente. De gemeente organiseert elk jaar een veiligheidsavond voor de beheerders waarbij wordt besproken hoe het gaat en een actueel onderwerp over veiligheid wordt behandeld.

‘Onwenselijk’

In samenspraak met de beheerder van een buurtpreventiegroep kan een bord worden geplaatst in de wijk. “D66 Wijchen stelt echter vast dat het plaatsen van deze borden samengaat met het maken van reclame voor één specifiek product bedoeld voor instant messaging”, zegt gemeenteraadslid Kees van Galen van D66 Wijchen. Hij doelt hiermee op het logo van WhatsApp. “Wij vinden dat onwenselijk. D66 ziet niet de noodzaak om een logo van een privaat bedrijf te plaatsen op dergelijke borden. Borden waarop alleen staat aangegeven dat online buurtpreventie plaatsvindt, is wat ons betreft duidelijk genoeg.”

Verwijderen

D66 wil van burgemeester en wethouders weten of het college weet dat op de borden die in de publieke ruimte staan het logo van WhatsApp te vinden is en of het met D66 eens is dat dat een vorm van reclame is. Als dat zo is dan ziet de fractie graag dat de huidige borden worden aangepast en het logo wordt verwijderd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen