De gemeente Wijchen moet financieel bijspringen zodat het Pro College nazorg kan geven aan oud-leerlingen. Dat vindt D66 Wijchen dat hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld.
Aanleiding zijn de plannen van het kabinet om de verantwoordelijkheid voor de nazorg van oud-leerlingen van het praktijkonderwijs te verschuiven naar de gemeenten.
Het kabinet wil de loopbaanbegeleiding die scholen voor praktijkonderwijs hun oud-leerlingen bieden, wettelijk verankeren, maar de financiering hiervoor tot 1 jaar beperken. Dit staat in het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ dat op 10 december naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De zogenoemde pro-scholen (die praktijkonderwijs geven) zoals het Pro College in Wijchen, volgen de oud-leerlingen nog 2 jaar nadat ze zijn uitgestroomd. De school helpt de oud-leerlingen om aan het werk te blijven en om mee te doen aan de maatschappij. De scholen ontvangen hier echter geen financiële vergoeding voor.
In het wetsvoorstel is opgenomen dat per pro-leerling 3 uur nazorg wordt vergoed in het eerste jaar nadat de leerling de school heeft verlaten. De meeste problemen ontstaan echter pas in het tweede jaar, bijvoorbeeld doordat tijdelijke arbeidscontracten rond die periode aflopen, volgens de Sectorraad Praktijkonderwijs.
De Sectorraad pleit dan ook voor een structurele financiële vergoeding aan de praktijkscholen voor het leveren van minimaal 2 jaar nazorg aan oud-leerlingen.
D66 Wijchen ziet in het wetsvoorstel een ontwikkeling die vraagt om kritische aandacht. “Praktijkonderwijs speelt een essentiële rol in het begeleiden van jongeren naar een plek op de arbeidsmarkt of in de maatschappij”, zegt fractievoorzitter Maikel Lukkezen van D66.
“Toch worden scholen zoals het Pro College, ondanks hun expertise, geconfronteerd met een gebrek aan financiële middelen om deze cruciale taak uit te voeren.”
De democraten vinden dit een onacceptabele situatie. “De overgang van school naar werk of vervolgonderwijs blijkt een kritieke periode waarin veel jongeren tussen wal en schip vallen. Zonder passende nazorg dreigen deze jongeren uit het zicht te raken, wat hun kansen op een succesvolle toekomst ernstig belemmert.”
D66 vindt dat, als de plannen van het kabinet doorgaan, de financiering via de gemeente moet lopen zodat het Pro College alsnog de nazorgtaken kan uitvoeren en de continuïteit gewaarborgd is.
Verder wil D66 weten hoe het college staat tegenover samenwerking met andere gemeenten in de regio om gezamenlijk een sterke lobby te voeren richting het Rijk en welke acties daarvoor al zijn gepland of overwogen.