‘Hoe gaat college stoppende boeren helpen?’

25 jan , 17:05 Gemeente
dairy farm 2811887 1280
Pixabay
Bijna 500 veeboeren in Gelderland hebben zich gemeld voor een stoppersregeling.

Bijna 1600 boeren hebben zich gemeld voor een van regelingen om te stoppen. De meeste boeren komen uit Gelderland, blijkt uit cijfers van het RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In deze provincie hebben zich 479 veehouders aangemeld.

Het gaat om de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plus regeling voor piekbelasters. De stoppersregelingen zijn bedoeld om de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden te verminderen en liepen tot 20 december 2024.

Vragen

‘Gemeenten hebben een belangrijke rol in de uitvoering van deze regelingen. Ook de gemeente Wijchen’, zegt raadslid Mari van Wanroij van het CDA Wijchen. Hij heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Financieel ondersteunen

‘De rol van de gemeente omvat onder meer het voeren van gesprekken met veehouders over de toekomst van hun bedrijf, het wijzigen of intrekken van vergunningen, het aanpassen van omgevingsplannen en het toezicht op de naleving. De VNG heeft het Rijk daarom verzocht om gemeenten financieel te ondersteunen. Het Rijk heeft hierop een tegemoetkoming van 27.000 euro per deelnemende veehouderijlocatie beschikbaar gesteld’, aldus Van Wanroij.

mari van wanroij cda
CDA-raadslid Mari van Wanroij. Foto: gemeente Wijchen

Veehouders

Het CDA Wijchen wil van het college weten hoeveel veehouders binnen de gemeente Wijchen zich hebben aangemeld voor de regeling en hoe het college deze boeren ondersteunt bij het proces van bedrijfsbeëindiging. Ook vraagt de fractie hoe de gemeente de toegezegde financiële middelen inzet om de boeren adequaat te begeleiden.

Daarnaast wil het CDA weten hoe de gemeente de impact van de stoppersregeling beoordeelt op de ruimtelijke ordening en natuurontwikkeling binnen Wijchen en de dorpen. De fractie pleit ervoor dat de gemeente samenwerkt met de provincie Gelderland en buurgemeenten voor een gecoördineerde en effectieve uitvoering van de regeling.

Welke stappen

Een belangrijk punt in de schriftelijke vragen is de status van de raadsbreed aangenomen motie ‘Samen haalbare plannen maken voor stikstofreductie’ uit 2022. Het CDA wil weten welke stappen het college heeft gezet om samen met de provincie en lokale boeren het gesprek aan te gaan over haalbare stikstofreductie en wat de resultaten hiervan zijn.