Wijchen verhoogt ozb met 9 procent

10 okt , 12:35 Gemeente
savings 2789137 1280
Foto: Pixabay
De onroerendezaakbelasting (ozb) in Wijchen wordt verhoogd. Dat is een van de voornemens van het Wijchense college van B en W dat gisteren de begroting voor 2025-2028 vaststelde. Hierin staat waar de gemeente haar geld aan uitgeeft en hoeveel geld er binnenkomt.
Het college houdt koers op het ingezette beleid en vindt het belangrijk om het voorzieningenniveau op peil te houden. Door financiële tegenvallers in de jeugdzorg en de uitkering van de Rijksoverheid, zijn hiervoor wel maatregelen nodig. Zoals spaargeld gebruiken en de ozb verhogen.

Gebiedscoördinatoren

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk om koers te houden op het ingezette beleid en op de grote opgaven als woningbouw, leefbaarheid, duurzaamheid, jeugdzorg en werkgelegenheid.
Wethouder Gerrits: “We willen er zijn voor onze inwoners en werken aan de betrokkenheid. Bijvoorbeeld door de inzet van gebiedscoördinatoren. Dit alles doen we in balans met onze financiële mogelijkheden. We hebben kritisch gekeken naar onze uitgaves. En ook dat we helaas de ozb moeten verhogen. We verwachten desondanks nog onder het landelijk gemiddelde te blijven met onze woonlasten.”

Ozb-stijging

Wijchen heeft een stevige financiële basis, geeft het college aan. Daardoor kan het de extra kosten voor jeugdzorg in 2025 voor een deel betalen met spaargeld. Daarnaast is dus een stijging van de ozb nodig; die stijgt met 9 procent, naast de inflatie van 2,3 procent (dus totaal 11,3 procent). Dit komt neer op ongeveer 43 euro per jaar voor mensen met een woning op de betaalbare woninggrens.
2023 portret geert gerrits264x264
Wethouder Geert Gerrits. Foto: gemeente Wijchen

Meer maatregelen

Vanaf 2026 krijgt Wijchen, net al veel andere gemeenten, ruim minder geld van de Rijksoverheid. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) blijft zich hard maken voor voldoende geld voor alle gemeentelijke taken, maar de plannen van het nieuwe kabinet bieden nog geen zicht op een oplossing. Daarom denkt het college ook alvast na over oplossingen voor 2026 en verder.
"We willen de gevolgen voor onze Wijchense samenleving zoveel mogelijk beperken"
Wethouder Geert Gerrits.

Kwetsbare groepen

“Dit kan betekenen dat we vanaf 2026 meer maatregelen moeten nemen”, zegt wethouder Gerrits. We gaan hierover het gesprek aan met de gemeenteraad. We bereiden ons op tijd voor. We willen de gevolgen voor onze Wijchense samenleving zoveel mogelijk beperken. En als het toch nodig is kiezen we voor maatregelen die het minst pijn doen. Met name voor de kwetsbare groepen. Daarbij is ons doel om een financieel gezonde gemeente te blijven. Zodat we ook in de toekomst kunnen blijven investeren in onze samenleving.”
De gemeenteraad bespreekt de begroting op donderdag 7 november.