Eerste minibos in Wijchen aangeplant

Het eerste minibos in Wijchen, aan de Hoefsestraat, bij het spoor
Het eerste minibos in Wijchen, aan de Hoefsestraat, bij het spoor
Foto: Gemeente Wijchen

Gemeente Wijchen heeft zijn eerste minibos. Op de hoek van de Hoefsestraat in Wijchen, vlakbij het spoor, is vorige week het kleine bos (tiny forest) aangeplant. Een minibos of tiny forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

“We hebben vorige week op de hoek van de Hoefsestraat ongeveer 75 jonge bomen en 500 struiken geplant’, vertelt wethouder Paul Loermans. “Het terrein deed dienst als opslagruimte voor de grote reconstructie in de wijk Uilenboom. Nu is het een prachtig stukje groen. Met dank aan Peters Groenvoorziening en Grondverzet die de ondergrond ‘boomklaar’ heeft gemaakt en de bomen en struiken heeft gepland. In het voorjaar gaan we ook nog kruidengrassen zaaien”, aldus Loermans.

Wethouder Paul Loermans. Foto: Gemeente Wijchen

Natuurbeleving

Een minibos is een fijne leefomgeving voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. De bomen en struiken zijn allemaal vruchtdragend en daar houden vogels van. Het grasmengsel dat dit voorjaar wordt ingezaaid, trekt vlinder en bijen aan. Het bos brengt voor de mens natuurbeleving dichterbij. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.

Klimaatadaptatie

De aanleg van een minibos is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de klimaatadaptatie. Zo vergroot het de waterbergingscapaciteit, verbetert het de luchtkwaliteit, en gaat het hittestress tegen.

Een bos, maar ook een minibos, heeft een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan volgens onderzoek zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten. Het zorgt daarnaast voor sociale cohesie: buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

 

Ecosysteem

Een minibos of tiny forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki die in de jaren zeventig een methode ontwikkelde om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen.

Hij legde ruim 1700 bossen aan, waarvan 96,7 procent zich binnen 10 jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving in de vorm van een minibos.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen