CDA: Waarom niet 500 woningen in Huurlingsedam?

Foto: Anncapictures/Pixabay

Het CDA Wijchen wil weten waarom in het woningbouwproject Huurlingsedam niet de voorgenomen 500 tot 550 woningen worden gebouwd. Het college besloot begin december dat in fase 3 er 150 woningen komen. Het CDA vindt dat dit ‘schot voor open doel’ wordt gemist.

‘Alle seinen lijken op groen te staan om deze populaire wijk Huurlingsdam alsnog volledig af te bouwen met de resterende 500 tot 550 woningen zoals oorspronkelijk ontworpen door architect Ashok Bhalotra in zijn stedenbouwkundig plan’, schrijft het CDA in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. ‘Dit is volgens het CDA Wijchen dé kans om de woningbouw in Wijchen op korte termijn te versnellen.’

1500 woningen

De woningnood in de gemeente Wijchen en de regio is groot. Om het woningtekort weg te werken gaat Wijchen tot 2030 nog zo’n 1500 woningen bouwen. Behalve in Huurlingsedam en Wijchen-West is de gemeente ook bezig met de voorbereidingen voor extra woningbouw in, onder andere, Kraanvogel, Tussen Kasteel en Wijchens Meer en Hart van Zuid. Bovendien komen er in de kleine kernen de komende jaren zeker 150 tot 200 nieuwe woningen bij.

Provincie

Het CDA Wijchen vindt dat elke kans tot versnelling op het gebied van woningbouw in de gemeente Wijchen met beide handen moet worden aangegrepen en wil van het college weten of het, net als het CDA Wijchen, Huurlingsedam de meest kansrijke woningbouwlocatie in Wijchen vindt om het snelst veel woningen te kunnen realiseren.

Verder vraagt het CDA zich af op welke wijze de provincie Gelderland actief betrokken is bij de verdere ontwikkeling van de Huurlingsedam en hoe de provincie aankijkt tegen het volledig afbouwen van de wijk met circa 550 woningen.

In 2020 is een Woondeal gesloten tussen regiogemeenten, de provincie Gelderland en het Rijk om zo snel mogelijk, veel meer woningen te bouwen in deze regio om het grote woningtekort terug te dringen.

Kansrijke bouwlocaties

Een expertteam van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (Rvo) onderzoekt momenteel waarom kansrijke woningbouwlocaties toch niet geheel tot ontwikkeling komen. Het CDA vraagt zich af of dat onderzoek zich ook op de Huurlingsedam in Wijchen richt.

Zie ook:
150 woningen erbij in Huurlingsedam

ACHTERGROND: 1500 woningen in 10 jaar in Wijchen

 

Reacties