‘VVD wordt in Wijchen grootste bij PS-verkiezingen’

Foto: wijchen.nieuws.nl

Bij de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart wordt de VVD in de gemeente Wijchen de grootste partij. Althans volgens een prognose van opiniepeiler Maurice de Hond. Vier jaar geleden, in 2019 was het CDA nog de grootste.

Bron: Maurice de Hond

Ook in omringende gemeenten is de VVD het grootst: Beuningen, West Maas en Waal, Druten en Heumen. In Nijmegen zou GroenLinks het grootst zijn. In Berg en Dal en de gemeente Oss wordt de PVV het grootst. In de gemeente Land van Cuijk (met onder meer Grave) krijgt de BoerBurgerBeweging de meeste stemmers.

Model

De Hond heeft voor zijn prognoses een model ontwikkeld waarbij aan de hand van de landelijke peiling van Peil.nl, de overgangen tussen de partijen in zijn peiling en de historische gegevens per gemeente, een schatting gemaakt is kunnen worden van welke partij de grootste zal worden per gemeente op 15 maart.

Verschuivingen

Volgens de opiniepeiler dient bij de prognose aangetekend te worden dat er in de komende 2 maanden nog verschuivingen kunnen ontstaan in politieke voorkeur en in veel gemeenten de verschillen tussen de partijen, die aan kop liggen, beperkt zijn. De prognoses is het resultaat van de berekening op basis van de peiling van half januari 2023.

2019

Bij de Provinciale Staten-verkiezingen van 2019 was de uitslag voor de gemeente Wijchen:

Bron: allecijfers.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen