De Wijchense woningmarkt is oververhit aan het raken

Foto: wijchen.nieuws.nl

Eind 2014 heeft de provincie Gelderland de woningbouw in Wijchen zwaar ingeperkt. Binnen de gemeente Wijchen mocht nog maar een fractie van het aantal woningen worden gebouwd dan dat oorspronkelijk de bedoeling was. Dit is vastgelegd in het woningcontingent. CDA Wijchen wil meer woningbouw.

“Inwoners van de gemeente Wijchen plukken momenteel de wrange vruchten van deze provinciale bouwstop. Nu de economie is aangetrokken, de woningmarkt floreert en de rente bovendien historisch laag is, wringt het dat in Wijchen en de dorpen nog maar zo weinig woningbouw mogelijk is,” aldus Björn Derksen namens CDA Wijchen.

“Dit resulteerde onlangs in een verkoopmanifestatie voor de nieuwe fase van de Huurlingsedam waarbij ruim 700 belangstellenden zich meldden voor slechts 58 koopwoningen. In de dorpen verlaten jongeren de oude kern, omdat er geen (starters)woningen meer worden gebouwd. Bouwen is voor de dorpen juist van vitaal belang. En in de gehele gemeente is het meer regel dan uitzondering dat woningen per opbod, boven de vraagprijs, worden verkocht. Deze situatie op de koopmarkt zorgt ook voor extra druk op de huurmarkt, omdat een koopwoning niet meer voor iedereen haalbaar is.”

Volgens Derksen blijkt uit bovenstaande wel dat de De Wijchense woningmarkt oververhit aan het raken is

“De bouwplannen zijn er, de ontwikkelaars willen graag, de vraag naar nieuwe woningen onder Wijchenaren is enorm, maar de woningmarkt in de gemeente Wijchen zit totaal op slot door de provinciale bouwstop. Dit moet snel veranderen!

Vandaar dat de fractie van het CDA Wijchen de volgende vragen aan het college hierover heeft:

Vragen:

  • Ziet het college in dat het aantal te bouwen woningen tot 2025 vanuit het woningcontingent inmiddels volstrekt achterhaalt is door de veranderde omstandigheden op de woningmarkt?
  • In hoeverre onderhandelt het college van de gemeente Wijchen nu met de provincie Gelderland over meer woningcontingent?
  • Wanneer is het de verwachting dat er meer woningbouwcontingent beschikbaar komt voor de gemeente Wijchen?
  • Hoe voorkomt het college dat starters op de woningmarkt met deze beperkte bouwmogelijkheden in Wijchen naar de Waalsprong in Nijmegen worden gedwongen?
  • Hoe zorgt het college ervoor dat bewoners in Wijchen én de dorpen in een hun behoefte op de woningmarkt worden voorzien?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen