De Wijchense Molen: Een molen met historie

Foto: HDV Productions

Eén van de monumenten, die op Monumentendag op 8 september 2018 te bezoeken was in Wijchen, is de Wijchense molen. Een molen met historie.

Het is onvoorstelbaar dat de techniek, die honderden jaren geleden bedacht is, nog steeds werkt en gebruikt wordt. Tweemaal per week draaien de wieken en wordt er graan gemalen. Ook is er een winkel gevestigd in de molen, waar diverse producten te koop zijn. Voor wie van de techniek houdt, moet maar eens kijken op de website www.molendatabase.nl.

De huidige Wijchense Molen werd gebouwd 1799 gebouwd, maar de geschiedenis van molens in Wijchen gaat veel verder terug. Al in het jaar 1342 wordt deze genoemd: Wijchense kasteelheer Jan Cerel d’Osy, sinds 1771 bezitter van het kasteel en bijbehorende goederen, gaf Michiel Schoonwater de opdracht de huidige molen in 1799 te bouwen. De ronde beltmolen staat op een oude rivierendonk en heeft een wiekenkruis van 25,5 meter. Op het bovenwiel staat de naam van de molenbouwer gegraveerd. De volledige inscriptie is als volgt:
“ME FECIT M MIGIL SCHOONWAATER DOOR ORDER VAN YOAN CAREL OSY 28 D 9 M 1799”.
Nu kan er een heel verhaal geschreven worden over de historie, maar dat is ook te vinden op de website van de molen wijchensemolen.nl/geschiedenis

De Wijchense molen neemt sowieso een markante plek in binnen Wijchen. Wie met de trein komt ziet de molen als eerste indrukwekkend gebouw. Jeroen van de Water is sinds 2013 de molenaar, en kan enthousiast over de molen en zijn werk vertellen. Op deze Monumentendag kon hij zeker zijn verhaal vertellen. En zijn ouders zorgden voor de winkel en de pannenkoeken, die ter plekke gebakken werden… 

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions.
Bekijk HIER nog meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen