CDA Gelderland bezorgd over Afrikaanse varkenspest

Foto:

Vorige maand zijn in België de eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. CDA Gelderland vreest voor verspreiding naar Nederland en wil maatregelen om dit te voorkomen.

Op dit moment zijn er al 32 besmette wilde zwijnen in België aangetroffen. Daarmee groeit de onrust onder varkensbedrijven. Tijdens de behandeling van de kadernota faunabeleid in september van dit jaar is duidelijk geworden dat er nog steeds wilde zwijnen in de nulstandgebieden voorkomen. Die zwijnen vormen een verhoogd risico en zijn een extra gevaar voor verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Statenlid Engelina van Steenbrugge: “Ik wil van Gedeputeerde Staten weten wat ze doen om de afgesproken nulstand in de aangewezen nulstandgebieden wilde zwijnen te realiseren en wat voor extra maatregelen worden genomen om besmetting en verspreiding te voorkomen.”

Volgens het CDA moet de capaciteit worden opgevoerd om de doelstand te bereiken. Daarnaast wil het CDA dat er overleg gevoerd wordt met beheerders van natuurgebieden over maatregelen om besmetting van wilde zwijnen te voorkomen. Van Steenbrugge: “Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Laten we alsjeblieft alle moeite doen om herhaling van de uitbraak van varkenspest zoals in 1997en de bijbehorende ruimingen van varkens tegen te gaan.”

Reacties

article
83577
CDA Gelderland bezorgd over Afrikaanse varkenspest
Vorige maand zijn in België de eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. CDA Gelderland vreest
https://wijchen.nieuws.nl/nieuws/20181011/cda-gelderland-bezorgd-afrikaanse-varkenspest/
2018-10-11T08:15:44+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2018/10/10203923/Varkens-Wijchen.jpg
Nieuws