Terug naar coronamaatregelen van oktober

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Morgen, donderdag 19 november, zijn de 2 weken met extra coronamaatregelen voorbij. Cijfers van besmettingen zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend, volgens het kabinet. De cijfers laten zien dat de maatregelen en ons gedrag werkt, volgens premier Rutte.

“We kunnen dit dus samen nog een keer voor elkaar boksen. We hebben elkaar nodig om elkaar en onszelf te beschermen. Laat dit een motivatie zijn om het nog wat langer vol te houden. Het liefst nog een tandje erbij, want er is ruimte voor verbetering. Thuiswerken, een mondkapje op in de supermarkt en niet te veel mensen over de vloer halen”, aldus Rutte dinsdagavond 17 november tijdens een persconferentie.

Maatregelen

Woensdag, 18 november, om middernacht zijn de 2 weken met extra coronamaatregelen voorbij. We gaan dan terug naar de situatie zoals die 2 weken geleden was. Dat is de lockdown met de beperkingen sinds 13 oktober. Dat houdt in dat de horeca dicht blijft. Evenementen zijn ook niet toegestaan en het alcoholverbod na 20.00 uur blijft. Sporten kan zonder publiek. Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van 2 weken weer open. In Wijchen is dat onder meer theater ’t Mozaïek en zwembad De Meerval.

Zwembad De Meerval mag weer open. Foto: CIZO Communicatie

Er mag weer gesport worden in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Op thuiswerken wordt aangedrongen. Vanaf 1 december gaat overigens wel de mondkapjesplicht in. Die geldt voor alle publieke binnenruimtes voor iedereen vanaf 13 jaar.

Kerst en Oud & Nieuw

De cijfers zijn lager, maar nog steeds te hoog. Minister De Jonge wil naar minder dan 1200 besmettingen per dag. “En we hebben allemaal gezien wat er gebeurt als we de maatregelen te snel laten versoepelen. Het is dus belangrijk dat we vol blijven houden”, aldus De Jonge. “De vraag is dan ook wat we met kerst en Oud & Nieuw gaan doen. Dat hangt allemaal af van de cijfers. Pas half december kunnen we daar iets over zeggen. En dat terwijl we gezelschap tijdens de feestdagen nu zo hard nodig hebben. We moeten er samen voor zorgen dat we onszelf met de kerst geen derde golf cadeau doen.”
(tekst Sam Fish)

Reacties