Aantal gevallen van cybercrime neemt explosief toe

Foto: Kalhh via Pixabay

Het aantal cybercrime-delicten overtreft het aantal woninginbraken. Het feit dat mensen meer thuis zijn én meer online zijn, lijkt deze trend in de hand te werken. In Wijchen waren er vorig jaar in de eerste 5 maanden ruim 20 keer zoveel geregistreerde cybercrime-incidenten dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Bron: VPNGids.nl

In mei 2020 werden er voor het eerst meer cybercrime-delicten geregistreerd bij de politie dan woninginbraken. De meldt de website www.vpngids.nl. Thuiswerken vanwege corona heeft deze vorm van criminaliteit verder in een stroomversnelling gebracht. In Wijchen was het cijfer van geregistreerde cybermisdrijven in de periode januari-mei 2020 4,4 per 10.000 inwoners; diezelfde periode een jaar eerder was dat cijfer 0,2 zo is op een interactieve kaart van VPNGids te zien. De toename in de periode januari-mei 2020 ten opzichte van die periode een jaar eerder was in heel Gelderland 464 procent, de hoogste stijging van alle provincies.

Identiteitsfraude

De politie verstaat onder cybercrime ‘strafbare feiten die gepleegd worden met ICT-middelen, gericht tegen andere ICT-middelen’. Daaronder vallen onder andere het zonder toestemming hacken van iemands device of accounts, ransomware-aanvallen, online identiteitsfraude, het onrechtmatig wijzigen of toe-eigenen van persoonlijke informatie en het stelen van wachtwoorden, gebruikersnamen of financiële informatie.

Volgens journalist en schrijver van het boek What the Hack Maria Genova zijn berichtjes via sms en WhatsApp de laatste tijd het gevaarlijkst. Daarnaast is datingfraude in opkomst, waarbij men zich als iemand anders voordoet op datingapps en -sites. Ook het aloude phishing (waar­bij cri­mi­ne­len zich via e‑mail­be­rich­ten pre­sen­te­ren als ver­te­gen­woor­di­gers van een door­gaans be­trouw­ba­re or­ga­ni­sa­tie) blijft slachtoffers maken.

Smartphones

Genova waarschuwt op VPNGids.nl dat de veiligheid van smartphones zwaar overschat wordt. “In slechts een jaar tijd verschenen er ruim 4 miljoen nieuwe schadelijke apps in onder meer de Play Store en de App Store. Deze apps laten bijvoorbeeld advertenties zien, maar ze kunnen ook persoonlijke data verzamelen. Zelfs meekijken welke sites je bezoekt is niet uitgesloten. Met name bij gratis apps is dat vaak een grote inkomstenbron.”

Zie ook:
GGD waarschuwt voor oplichting via sms

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen