Huizenkoper Randstad steeds vaker naar provincie

Foto: Paul Brennan via Pixabay

Het aantal hypotheekaanvragen in de provincie Gelderland steeg vorig jaar met 21 procent. Huizenkopers nemen steeds vaker hun toevlucht tot gebieden buiten de Randstad. Als gevolg van de verzadigde woningmarkt in de grote steden dreigt de huizenmarkt ook in de omliggende gemeenten op te drogen en stijgen daardoor ook daar de huizenprijzen sterk.

Hypotheekaanvragen 2020. Bron: De Hypotheker

Vorig jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen het sterkst in de provincies Overijssel (+37 procent), Groningen (+35 procent), Flevoland (+32 procent) en Drenthe (+31 procent). De groeiende populariteit van deze provincies wordt waarschijnlijk versneld door de coronacrisis. Zo hebben veel woningbezitters behoefte aan meer buitenruimte, een groenere omgeving en meer vierkante meters nu zij langere tijd thuis werken. Ook is het woon-werkverkeer een minder grote belemmering om een huis in de regio te kopen, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden.

Gemiddeld hypotheekbedrag

In de genoemde provincies zijn de huizenprijzen vaak lager. Dit is terug te zien in de verschillen tussen het gemiddelde hypotheekbedrag van provincies in de Randstad en daarbuiten. Zo was in 2020 het gemiddeld hypotheekbedrag in Utrecht met 288.720 euro beduidend hoger dan in de provincie Groningen met 190.083 euro.

Volgens De Hypotheker is de kans groot dat ook in deze provincies de huizenprijzen als gevolg van dit ‘waterbedeffect’ zullen stijgen en het gemiddelde hypotheekbedrag verder omhoog zal gaan.

Zie ook:

ACHTERGROND: 1500 woningen in 10 jaar in Wijchen

 

Reacties