Marktkooplieden spannen rechtszaak aan tegen de Staat

Foto: Efes/Pixabay

Marktkooplieden spannen een rechtszaak aan tegen de Staat omdat verkopers van non-foodartikelen ook terug willen keren naar hun klanten. Ze eisen dat de overheid beter uitlegt waarom de verkoop van sokken en ijzerwaren meer risico’s op coronabesmettingen oplevert dan die van aardappelen en kaas.

Wanneer het geding dat branchevereniging Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) aanspant op de rol staat, is nog niet bekend. Aanleiding voor de rechtszaak is volgens de organisatie de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid van afgelopen dinsdagavond waarin niets werd gezegd over versoepelingen van coronaregels op markten. “Wij snappen het niet meer, laat ze ons nu maar eens uitleggen waarom non-food niet welkom is op de markt”, zegt secretaris Martie Bleeker van de CVAH in een verklaring.

Besmettingsgevaar

“Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is, wij hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan en zelfs nog veel meer dan dat. En nog wordt het de helft van de marktondernemers onmogelijk gemaakt om te werken. Je kunt er lang of kort over praten, maar wij zijn er helemaal klaar mee.”

Bleeker hoopt de Staat via de rechter te dwingen om met bewijs te komen dat het openen van marktkramen voor non-food daadwerkelijk extra besmettingsgevaar oplevert. De CVAH, met een achterban van circa 3000 marktkooplieden, betoogt daarnaast dat markten net zoals supermarkten een eenheid vormen. Het uitsluiten van non-foodkramen zou ook om die reden onterecht zijn.

Afgelopen donderdag kwamen in de Tweede Kamer twee moties langs die pleiten voor terugkeer van non-food op de markt. De motie van de PVV werd door de meerderheid verworpen, de motie van Henk Krol werd aangehouden en wordt waarschijnlijk binnenkort ingediend.

Wethouder Derks

Wethouder Nick Derks. Foto: Gemeente Wijchen

De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel is opgericht in 1921 en is de ondernemersorganisatie voor de ambulante ondernemers in Nederland. De CVAH zet zich in voor de toekomst van de ambulante handel als collectief en het zakelijk welzijn van de aangesloten individuele marktondernemers in het bijzonder.

Vorig jaar mei prees de organisatie nog de Wijchense wethouder Nick Derks omdat het grote terras dat tijdens de eerste lockdown was ingericht op de Markt op woensdagavonden moest worden afgebroken zodat er donderdagochtend plaats was voor de weekmarkt. “De markt maakt ook een moeilijke tijd door en zou op een andere plek te maken krijgen met een omzetdaling”, ze Derks toen in de Gelderlander. De CVAH gaf als commentaar op dit besluit: Geweldige wethouder in Wijchen!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen